Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Η Ευλογία του Τιμίου Ξύλου στη Νέα Αγχίαλο

Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2015



Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης, ο ιερός Κλήρος και ευλαβής λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος υποδέχθηκε σήμερα, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αγχιάλου, τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου του Κυρίου μας και του ιερού Λειψάνου της Αγίας Ισαποστόλου και Βασιλίσσης Ελένης. Το μέγιστο αυτό Εκκλ/κό θησαύρισμα έρχεται στον τόπο μας στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προκειμένου να ενισχύσει τον πνευματικό αγώνα όλων μας και να βοηθήσει την πνευματική μας προετοιμασία, ενόψει των φρικτών γεγονότων του Πάθους του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Το ιερό κειμήλιο, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Εράτυρας Κοζάνης, κόμισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλος, συνοδευόμενος από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Νικηφόρο, ενώ υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επικεφαλής πλειάδος Κληρικών και μεγάλου πλήθους πιστών. Το παρών έδωσαν, επίσης, η ηγεσία της 111Π.Μ. και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

Μετά την προβλεπόμενη Δέηση, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. κ. Παύλου, στο τέλος του οποίου τον φιλοξενούμενο Επίσκοπο προσφώνησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης. Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Παύλος αναφέρθηκε στο τί είναι ο Σταυρός του Χριστού, επισημαίνοντας τρία σημεία: «α) είναι το μέτρο της αγάπης Του. Αν θέλουμε ν' αντιληφθούμε το μέγεθος της αγάπης του Θεού, δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε τον Σταυρό. Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον άνθρωπο, ώστε πέθανε για χάρη του και μάλιστα με θάνατο Σταυρικό!... β) είναι το μέτρο της ανθρώπινης αξίας, που είναι το γεγονός ότι ένας Θεός σταυρώνεται γι΄ αυτόν. Αν βγάλουμε έξω από τον άνθρωπο τον Θεό και τον Σταυρό, μένει κενός... γ) είναι το μέτρο της ανθρώπινης κακίας. Η κακία του ανθρώπου μπορεί να φθάσει μέχρι και του σημείου να σταυρώσει ακόμα και τον Θεό, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει απάνθρωπος προς τους άλλους. Κι έτσι, στη ζωή του κόσμου και του ανθρώπου υπάρχουν δύο επιλογές: ή σταυρώνομαι για να ζήσουν και οι άλλοι ή σταυρώνω όλους τους άλλους για να ζήσω εγώ. Είναι ακριβώς αυτό που ζούμε σήμερα...».

 Το ιερό τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου θα παραμείνει στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Νέα Αγχίαλο μέχρι την Παρασκευή 20/3 και κατά την διάρκεια των ημερών αυτών θα τελείται πλειάδα ιερών Ακολουθιών, σύμφωνα με σχετικό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η ενορία.

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ