Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ «Μνήμη Μένιου Μουρτζόπουλου»

Παρασκευή, 27 Μαρτίου, 2015



ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΟΥΣΙΚΟΣ - ΝΟΜΙΚΟΣ - ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ - ΠΟΙΗΤΗΣ

Βόλος 29 Δεκεμβρίου 1923 - 3 Απριλίου 2005

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

«Μνήμη Μένιου Μουρτζόπουλου»

Παρασκευή και Σάββατο 3 & 4 Απριλίου 2015, ώρα 18.30

 Αμφιθέατρο «Δημ. Σαράτσης» του κτιρίου «Παπαστράτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, αναγνωρίζει την προσφορά στην τοπική κοινωνία επιφανών ανθρώπων του Πνεύματος, της Τέχνη και του Πολιτισμού και έχοντας σαν αταλάντευτο οδηγό τη διάσωση και τη διάδοση του πολιτιστικού μας αποθέματος, διοργανώνει τιμητικές εκδηλώσεις, δια των φορέων της, με στόχο την αναγνώριση της προσφοράς τους, αλλά και την αφύπνιση της τοπικής μνήμης.

Μια σπάνια και ξεχωριστή φυσιογνωμία θα τιμήσει με σειρά εκδηλώσεων το Ιστορικό Αρχείο Δημητριάδος, της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, σε συνεργασία με τον Φορέα Πολιτισμού «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ» και το ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΩΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.).

Με τον κύκλο των εκδηλώσεων αυτών, που θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Νοέμβριο, πρόκειται να τιμήσει τον συμπολίτη μας πνευματικό άνθρωπο Αγαμέμνονα  Μουρτζόπουλο, ο οποίος διαμόρφωσε στοιχεία της πνευματικής ζωής της  πόλης μας -και όχι μόνο- στα μεταπολεμικά χρόνια και τις μέρες μας.

«Πνεύμα ανήσυχο, με ευρεία μόρφωση, κυνηγός της γνώσης, ένθεος υπηρέτης των τεχνών και των γραμμάτων. Νομικός, φιλόλογος, θεολόγος, συνθέτης, μουσικός, ποιητής, συγγραφέας, ζωγράφος. Άνθρωπος με καθολική όραση και συνείδηση». Αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ. Ομότιμος Καθηγητής του Π.Θ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος.

Γεννημένος, μεγαλωμένος και γαλουχημένος μουσικά και πνευματικά στο Βόλο, διέθετε από τα νεανικά του χρόνια μια ανήσυχη ψυχοσύνθεση και μια ακατάπαυστη τάση για σπουδή και γνώση. Ο μεγάλος δάσκαλος στις μουσικές του σπουδές υπήρξε ο σπουδαίος μουσικοπαιδαγωγός και από τους κυριότερους εκφραστές της Εθνικής Μουσικής Βασίλης Κόντης. Από αυτόν διδάχθηκε Ανώτερα Θεωρητικά, Σύνθεση και Θεωρητικά Προβλήματα της Τέχνης. Μονωδία και  Πιάνο διδάχτηκε από την εξαίρετη μουσικοδιδάσκαλο Ίρμα Τρίνιγκερ-Ηλιάδου. Σαν φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών, μαθήτευσε κοντά στον Μανώλη Καλομοίρη και του έδειξε τις συνθέσεις και τη μουσικολογική του δουλειά ενώ εκείνος  τον αντιμετώπισε ως ώριμο συνάδελφό του και ομότεχνο. Ταυτόχρονα  υπήρξε ο μοναδικός μαθητής και του Νίκου Σκαλκώτα στην ενορχήστρωση. Το μεγάλο πάθος του ήταν η μουσική και η διδαχή της. Δίδαξε Ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο, όπου διαμόρφωσε πλειάδα μουσικών συνειδήσεων και ανέδειξε ταλέντα κορυφαία που σήμερα διαπρέπουν στο ελληνικό και διεθνές στερέωμα ως σολίστ, διευθυντές ορχήστρας, ενορχηστρωτές, μουσικολόγοι. Θεωρείται από τους εγκυρότερους μουσικολόγους στη Ευρώπη. Το βιβλίο του "Μουσικολογικά" διδάσκεται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το συνθετικό έργο του περιλαμβάνει κύκλους τραγουδιών (μελοποίηση ποιημάτων Πορφύρα, Μαλακάση και Καβάφη κ.α.), έργα για πιάνο, έργα μουσικής δωματίου,σονάτες, χορωδιακά έργα, καντάτες και ορατόρια, έργα για ορχήστρα. Η μουσική του δημιουργία έχει μεν ιστορική αφετηρία την εθνική μουσική σχολή, αλλά έχει ως κύριο χαρακτηριστικό το απόλυτα προσωπικό και πρωτότυπο ύφος. Δίκαια χαρακτηρίστηκε ως ο Ντεμπυσύ και ο Ραβέλ μαζί της Ελλάδας. Έργα του έχουν ερμηνευτεί κατά καιρούς στο Βόλο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα προσόντα του επίσης στη διεύθυνση Συμφωνικής ορχήστρας αποκάλυπταν κι εκεί ένα δυναμικό ταλέντο. Διηύθυνε για τελευταία φορά τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου του Βασίλη Κόντη το Νοέμβριο του 1951.

Η πανεπιστημιακή του συγκρότηση εκτάθηκε στους τομείς της Νομικής, της Φιλοσοφίας, της Θεολογίας, της Ιατρικής, της Τέχνης, της Κοινωνιολογίας, της Οικονομίας και των Μαθηματικών. Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση την οποία και ύμνησε με ποιήματά του.

Η επαγγελματική του απασχόληση ήταν η δικηγορία. Η νομική του κατάρτιση υπήρξε τεράστια αποδεικνυόμενη καθημερινά στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ήταν  πάντοτε αφιλοκερδής σύμβουλος των πτωχών και ο υπερασπιστής των αδυνάτων, μαχητής ανυποχώρητος στην έπαλξη του επαγγελματικού του καθήκοντος.

Ενσάρκωσε την αρετή στον οικογενειακό, κοινωνικό, επιστημονικό και επαγγελματικό βίο. Μέσα από την αλληλογραφία του διατηρούσε σχέσεις με εξέχουσες πνευματικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επιζητούσαν ή σέβονταν τη γνώμη του και εκτιμούσαν το έργο του όπως οι Ευαγγελάτος, Σισιλιάνος, Σάμιουελ Μπο-Μπωβύ, Πεντζίκης, Ξένος, Λεωτσάκος, Γιανναράς κ.α.. Πραγματοποίησε μεταφράσεις: υποδειγματική παραμένει η μετάφραση του ογκώδους βιβλίου "Ορθοδοξία" του ρώσου θεολόγου Π. Ευδοκίμοφ, καθώς και ο εύστοχος σχολιασμός που επιχειρούσε στο βιβλίο αυτό. Έγραψε: κριτικές μελέτες, εισαγωγές, μονογραφίες κ.α.

Σημαντικό μέρος από το ποιητικό και μουσικό του έργο παραμένει  ανέκδοτο.

Με βαθιά  επίγνωση της προσφοράς  του και  κυρίως  της παρουσίας του στην ιστορική πορεία  της  πόλης, το Ιστορικό Αρχείο Δημητριάδος σε  συνεργασία με τον φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός», για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, διοργανώνει το προσεχές  διήμερο Παρασκευή και Σάββατο, 3 και 4 Απριλίου 2015 (επέτειος 10 χρόνων από το θάνατό του)  στο αμφιθέατρο «Δ. Σαράτση»  στο  κτίριο «Παπαστράτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,στο Βόλο  τις εξής  εκδηλώσεις  με  το παρακάτω  πρόγραμμα:

Α . ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΜΝΗΜΗ ΜΕΝΙΟΥ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΥ 

Ο άνθρωπος και ο διανοούμενος (μέσα από αφηγήσεις συγγενών και φίλων του).

ΩΡΑ: 18.30 - 20.00, στο   Αμφιθέατρο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΤΣΗΣ»

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

  • Κώστας Λιάπης, εκπαιδευτικός- συγγραφέας - «Ο δικός μου Μένιος»
  • Βασίλης Κοτσμανίδης, θεολόγος, «Ανάλεκτα ισάδελφης φιλίας»
  • Μιχάλης Βέλλας ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ , «Αναμνήσεις σεβασμού και αγάπης»
  • Ντάτη - Φοίβη & Μαίρη Μουρτζοπούλου, «Οικογενειακές αναμνήσεις από το σύζυγο και πατέρα»

-Ποιήματα του Μ. Μουρτζόπουλου θα απαγγείλει η εκπαιδευτικός Βέρα Βασαρδάνη.

- Προβολή δεκάλεπτης ψηφιακής αφήγησης με μουσική υπόκρουση από έργα του Α.Μουρτζόπουλου, που θα επιμεληθεί η κόρη του Ντάτη Μουρτζοπούλου.


Β. ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Επιστημονική  Εσπερίδα: ΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Μ.ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΩΡΑ: 18.30 - 20.30 ΤΟΠΟΣ: Αμφιθέατρο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΤΣΗΣ»

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ :

  • Βασίλης Αναγνωστόπουλος Ομότιμος καθηγητής Π.Θ. «Μιλώντας για την κριτική και ποιητική τέχνη του Α. Μουρτζόπουλου»
  • Νίκος Σωτηρίου, Φιλόλογος «Αισθητική και υπαρξιακή προσέγγιση στην ποιητική συλλογή "Ήχος Πλάγιος" του Α. Μουρτζόπουλου»
  • π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου πτ. Θ & Φ.: «Ο Α. Μουρτζόπουλος στον τοπικό τύπο»
  • Κώστας Λιάπης, Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας: «Λαογραφικές προσεγγίσεις στο έργο του Α. Μουρτζόπουλου»
  • Απόστολος Παπαθανασίου Δικηγόρος - Ιστορικός τ.Δήμαρχος Βόλου : «Τιμής και μνήμης εκ βαθέων κατάθεση (Α. Μουρτζόπουλος: ο διανοητής, ο δικηγόρος, ο oικογενειάρχης, ο άνθρωπος)»
  • Μιχάλης Μπάστας Δικηγόρος - Ποιητής. «Μνήμες για το Μένιο».

Κατά το διήμερο θα λειτουργεί στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου έκθεση ενθυμημάτων του Α.Μουρτζόπουλου ενώ θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές με φωτογραφικό - βιογραφικό υλικό.

Ο Α. Μουρτζόπουλος υπήρξε εκφραστής του ουμανιστικού πνεύματος στη σύγχρονη εποχή, κάτοχος όλου του ευρωπαϊκού πνεύματος και πλείστων ευρωπαϊκών γλωσσών. Ο λόγος του ήταν «θεϊκός χορτασμός», όπως είχε πει για τον ίδιο ο Άγγελος Σικελιανός. Το έργο του εν πολλοίς άγνωστο, αναζητά μέσα από την πρωτοβουλία αυτή του Ιστορικού Αρχείου Δημητριάδος, μια ευκαιρία να αναδειχθεί, να προβληθεί και να αξιοποιηθεί επαρκώς. Για το λόγο ακριβώς αυτό διοργανώνονται από τον ίδιο φορέα ακόμη τρεις ανάλογες εκδηλώσεις για τον προσεχή Νοέμβριο με αντικείμενα το φιλοσοφικό, το νομικό και το μουσικό του έργο. Απώτερος στόχος όλες οι εισηγήσεις να προετοιμασθούν και να αποτελέσουν τις πρώτες εκδόσεις. 

Ελπίζουμε πως ο πνευματικός κόσμος της πόλης και της περιοχής μας θα μπορέσει να αποκομίσει σειρά εμπειριών αλλά και να αποτίσει τον επιβεβλημένο φόρο τιμής στον ανεπανάληπτο αυτό στοχαστή και άνθρωπο με «οικουμενικό» πνεύμα, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις αυτές.





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ