Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Διημερίδα και Σχολείο σεμιναριακών μαθημάτων για την πολιτιστική Κληρονομιά και τον τουρισμό τον Σεπτέμβριο

Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2015



Δελτίο τύπου Μαγνήτων Κιβωτός

Πρόσκληση σε πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, πνευματικά κέντρα, βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς οργανισμούς, μουσεία και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής απευθύνει ο φορέας «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και η  Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού. Η δράση απευθύνεται εκτός από στελέχη φορέων, μελών Δ.Σ. πολιτιστικών φορέων και σε φοιτητές σχολών ανθρωπιστικών τμημάτων, ερευνητές, μελετητές της τοπικής ιστορίας και σε κάθε ενδιαφερόμενο που ασχολείται με ζητήματα πολιτισμού, πολιτιστικής κληρονομιάς ανάπτυξης και τουρισμού.

Η επιμορφωτική δράση η οποία συνδιοργανώνεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών έρχεται σε συνέχεια της συνεργασίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού με πολιτιστικούς φορείς ως ένα ελάχιστο δείγμα προσφοράς για την συνεργασία που έχει αναπτυχθεί από την αρχή του θεματικού έτους που είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό της θάλασσας αλλά και για όλα αυτά τα χρόνια που πολιτιστικοί φορείς συμπράττουν με την Ι.Μ.Δ.

Ειδικότερα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνδιοργάνωση με τον φορέα  «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» / Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού διοργανώνει Σχολείο σεμιναριακών μαθημάτων τού προγράμματος «Κωστής Παλαμάς» με θέμα την προβολή, διάδοση και αξιοποίηση του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού, διαμέσου των σπουδών επικοινωνίας. Το συνολικό εγχείρημα αποσκοπεί να προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την επικοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό και επιπλέον μια κριτική αντίληψη γύρω από τις πολιτισμικές αναζητήσεις και εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες των κλάδων τού τουρισμού, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για τα εν λόγω πεδία, με απώτερο στόχο την προβολή και προώθηση του εθνικού πολιτιστικού προϊόντος. Το «Σχολείο» του προγράμματος «Κωστής Παλαμάς» θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσιάτικα (Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού), στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και στο Μουσείο της πόλης του Βόλου από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2015 με θέμα: «Πολιτιστική Κληρονομιά και Τουρισμός».

Η δωρεάν συμμετοχή στα σεμιναριακά μαθήματα απαιτεί τη συνεπή παρουσία των εκπαιδευόμενων και την ενεργή συμμετοχή τους στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν. Το πρόγραμμα των μαθημάτων περιλαμβάνει:  Ανοιχτές εισηγήσεις: Αλέξανδρος Καπανιάρης, Μαίρη Μιχαηλίδου, Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, Μιχάλης Λεφαντζής, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος και Θεματικές ενότητες: 60 ώρες διδασκαλίας με διδάσκουσες την Αναστασία Μαρινοπούλου και την Άννα Μαυρολέων.

 

Ειδικότερα θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα:

 

Λαϊκός Πολιτισμός και Τουρισμός

Το σεμιναριακό μάθημα «Λαϊκός πολιτισμός» συγκροτεί μία σειρά σεμιναριακών μαθημάτων και εστιάζεται στην παρουσίαση και μελέτη θεμάτων πολιτισμού, λαϊκής παράδοσης, τουριστικής πολιτικής και αναπτυξιακής αξιοποίησης.

 

Πολιτισμός και Τουριστική Αξιοποίηση

Στόχος του σεμιναριακού μαθήματος είναι η επαφή των εκπαιδευόμενων μέσα από μια διττή οπτική του «τουρίστα-επισκέπτη» του «πολίτη- διαχειριστή» και η ανάδειξη νέων οπτικών στην προβολή-διαχείριση των χώρων και των δρωμένων που τελέστηκαν ή που ακόμα τελούνται σε αυτούς.

 

Μετά το πέρας των ταχύρρυθμων μαθημάτων οι εκπαιδευόμενοι θα λαμβάνουν βεβαιώσεις παρακολούθησης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για την αίτηση συμμετοχής απευθυνθείτε στο σύνδεσμο:  http://kostispalamas.uoa.gr/?page_id=1789.

 





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ