Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Λαμπρή η Πανήγυρις της Παναγίας της Ξενιάς στον Αλμυρό

Κυριακή, 23 Αυγούστου, 2015



Την προστάτιδα της Τοπικής Εκκλησίας Παναγία Ξενιά εόρτασε μεγαλοπρεπώς η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, την ημέρα της αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στη γυναικεία Ιερά Μονή της επαρχίας Αλμυρού.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέστηκε στην παλαιά Ιερά Μονή, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τον οποίο πλαισίωσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία πλειάδος προσκυνητών από όλη τη Θεσσαλική γη.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ, ο οποίος χαρακτήρισε την Υπεραγία Θεοτόκο ως την ελπίδα του ανθρωπίνου γένους, καθώς η Μετάστασή της είναι η βαθύτατη απόδειξη και αλήθεια της Αναστάσεως. Μεταξύ δε των άλλων τόνισε ότι: «...Εμείς οι Έλληνες πολεμήσαμε για την πίστη μας και την ψυχή μας. Και πάντοτε οι καρδιές μας ήταν γύρω από το Θείο. Όπως και στην εικόνα της Κοιμήσεως, όπου όλοι περικλείουν το Σώμα της Παναγίας και στη μέση βρίσκεται ο ίδιος ο Χριστός...». Στη συνέχεια προέτρεψε όλους τους προσκυνητές να αποδεχθούν το διαχρονικό αίτημα της Παναγίας «να γίνουμε γνήσια και πιστά τέκνα της και να αγωνιζόμαστε για την πίστη και την ψυχή μας». Τέλος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο για την πρόσκληση που του απηύθυνε να παρευρίσκεται στην εορτή της Παναγίας της Ξενιάς, τονίζοντας την παλαιόθεν αδιατάρακτη αγάπη και φιλία που τους διακατέχει.

Ανήμερα της εορτής, στο καθολικό της νέας Ιεράς Μονής, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος, ο οποίος μεταξύ των άλλων μετέφερε τις αναμνήσεις που είχε από τα προσκυνήματα του στην Παναγία την Ξενιά, κατά τον χρόνο της διακονίας του στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα σημείωσε τη θλίψη του για την καθυστέρηση ενάρξεως των ανακαινιστικών έργων  στο παλαιό Μοναστήρι της Παναγίας, επισημαίνοντας και τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για την μη επίλυση του προβλήματος. «Παραμένει ο καημός μας να δούμε το παλαιό Μοναστήρι να ορθώνεται όπως ήταν. Στην παλαιά του δόξα. Υποσχόμεθα ενώπιον της Παναγίας, ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ξαναζωντανέψει. Για να δέχεται τους προσκυνητές. Να μπορεί να τους φιλοξενεί από τα πέρατα της γης και να γίνει μια κοιτίδα προς την Παναγία και τη Θαυματουργό Εικόνα της. Δυστυχώς μέχρι τώρα πολιτικές καταστάσεις δεν ευόδωσαν να μπορέσουμε να βρούμε το δρόμο να ξαναχτίσουμε αυτό το Μοναστήρι. Ευχόμεθα να αλλάξουν οι συγκυρίες και επιτέλους κάποιες υποσχέσεις που ποτέ δεν τηρήθηκαν, να βρουν το δρόμο να τηρηθούν. Αν και επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω γι' αυτό. Όμως εμείς δε παύουμε να ευχόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τελειώνοντας ευχαρίστησε για την παρουσία, τους Σεβ. Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ, για τον οποίο επεσήμανε την απόλυτη εμπιστοσύνη και αγάπη που τρέφουν ο ένας για τον άλλον,  Βρεσθένης κ. Θεόκλητο και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνό, τη Γερόντισσα, τις αδελφές αλλά και όσους εθελοντικά βοήθησαν στην Πανήγυρη της Ιεράς Μονής καθώς επίσης και όλους τους προσκυνητές που για μια ακόμη χρονιά κατέκλεισαν τους χώρους του Μοναστηριού.

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ