Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Έκθεση Βυζαντινής Τέχνης: «Η θάλασσα και ο πολιτισμός της, καθώς και το υδάτινο στοιχείο στην ορθόδοξη πίστη»

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2015



Εσπερίδα με ομιλητές τους Αιδεσιμολογιώτατους π. Θωμά Συνοδινό και π. Σταμάτιο Σκλήρη

Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, Δευτέρα 28/9/2015

 

Την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ. εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Έκθεση Βυζαντινής Τέχνης με αγιογράφους από όλη την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων για τη νέα ιεραποστολική χρονιά στη Σχολή Αγιογραφίας, εντάσσεται στο θεματικό έτος «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» και συνδιοργανώνεται από τους φορείς πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός  για τη διάσωση του Πολιτιστικού αποθέματος» και τη Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός».

Πρόκειται για την πραγματοποίηση μιας ιδέας του επικεφαλής της Σχολής Αγιογραφίας   π. Δημητρίου Κατούνη, την οποία με ικανοποίηση δέχτηκε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας και εντάχθηκε στις δραστηριότητες του «Θεματικού Έτους 2015», που υλοποιεί η «Μαγνήτων Κιβωτός» από την αρχή της χρονιάς.

Έχουν προσκληθεί 150 περίπου αγιογράφοι από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, που με ενθουσιασμό δέχτηκαν την πρόσκληση και αμέσως οι περισσότεροι ανταποκρίθηκαν με την αποστολή ενός και δύο έργων τους, όπως η προκήρυξη αναφέρει.

Στην Έκθεση Βυζαντινής Τέχνης θα συμμετάσχουν και αγιογράφοι Μοναχοί από το Άγιον Όρος, ενώ θα εκτεθούν εικόνες από την Ρουμανία, την Σερβία και άλλες Ορθόδοξες χώρες.

Την επιμέλεια της Έκθεσης έχει η εικαστικός Έλενα Νικηφόρου και ο π. Δημήτριος Κατούνης.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται και από δύο πολύ χαρακτηριστικές ομιλίες για την Βυζαντινή Τέχνη από τον Αγιογράφο Πρωτ. Σταμάτιο Σκλήρη και τον επίσης Πρωτ. Θωμά Συνοδινό, τον πολύ γνωστό στην περιοχή μας, από την περίοδο Αρχιερατείας στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου , προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου και σήμερα προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών

 

Ο π. Σταμάτιος Σκλήρης  γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946.

Σπούδασε Ιατρική (1971) και Θεολογία (1976) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παρακολούθησε μαθήματα τέχνης και Ιστορίας της Τέχνης στο Παρίσι και στο Βελιγράδι.

 Έχει δημοσιεύσει μελέτες θεωρίας και κριτικής της τέχνης σε διάφορα καλλιτεχνικά και θεολογικά περιοδικά.

Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις (Γκαλερί «Ζυγός, 1991 και 1994, στην Αθήνα, Salon d' Automne», 1992 και 1993, «Salon des artistes francais», 1993 στο Παρίσι).

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω άποψή του:

-          Δεν μπόρεσα ακόμη να βρω τον ορισμό της Εικόνος. Ούτε γνωρίζω επακριβώς τί οφείλει να εικονίζει και πώς. Μόνο διαισθάνομαι πως εκφράζει κάτι διαφορετικό και ανώτερο απ' όλες τις ζωγραφικές. Επίσης, ότι ζωγραφίζω μίαν Εικόνα όχι δια προσευχής, όπως οι παλαιοί, αλλά ως προσευχή για να με λυτρώσει και σώσει ο Κύριος και η Θεοτόκος και ο Εικονιζόμενος Άγιος.

Οι θεολόγοι την ονόμασαν σχετική λατρεία, η οποία διαβαίνει επί το πρωτότυπον. Κι οι λογοτέχνες παράθυρο προς ουρανό. Δείχνει ίσως το άλλο τοπίο του κόσμου του Θεού, όπου υπερβαίνονται οι νόμοι και η φθορά, όπου ο Υιός λέγει προς τον Πατέρα: «Ιδού εγώ και τα παιδία, α μοι έδωκας». Αυτά τα παιδία ανιχνεύει ο αγιογράφος στην άκρα τους αθωότητα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, την  Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 και οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι από  14:00  έως 21:00 καθημερινά και Σάββατο 11.00 έως 15.00. Κυριακή κλειστά.

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ