Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Διημερίδα «Κωστής Παλαμάς» στο Συνεδριακό Κέντρο

Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, 2015



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ

 

Μοναδική ευκαιρία είχαν όσοι παρακολούθησαν την έναρξη της διημερίδας και των  σεμιναριακών μαθημάτων τού προγράμματος «Κωστής Παλαμάς» , την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015 , στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.

Είχαν τη χαρά και την τιμή να ακούσουν τον αρχιτέκτονας της ανασκαφής στην Αμφίπολη, κ. Μιχάλη Λεφαντζή , σε μια αναλυτική περιγραφή των ευρημάτων γύρω από το Τύμβο Καστά , στην Αμφίπολη.

Σε μια βιωματική περιγραφή , που διακρινόταν για την επιστημοσύνη της και το συναίσθημα , ο σεμνότατος , αλλά πολύ κατηρτισμένος αρχιτέκτονας , καθήλωσε τους παρισταμένους μιάμιση ώρα!!!

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λεφαντζής, το μνημείο της Αμφίπολης ανήκει στην ελληνιστική εποχή και δεν είναι ρωμαϊκό. "Αυτό μας βοηθάει να προχωρήσουμε και να δούμε πώς θα κατευθυνθεί η έρευνα", υπογράμμισε τονίζοντας πως υπάρχουν πολύ σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι πιθανότατα επρόκειτο για ένα από τα ηρώα του Ηφαιστίωνα που έγιναν μετά τον θάνατό του και  με εντολή του μεγάλου στρατηλάτη.

"Το μνημειακό σύνολο έχει ένα χαρακτήρα ηρώου, και μέσα από τα αντιγραφικά σχήματα τα οποία βρέθηκαν στον περίβολο αλλά και ένα μονόγραμμα που εντοπίστηκε μέσα στον τάφο, υποδηλώνεται ότι μάλλον έχουμε να κάνουμε με ένα από τα ηρώα του Ηφαιστίωνα", επισήμανε ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει και απαραίτητα ότι είναι ο τάφος του. 

Όπως είπε, πρόκειται για έναν χώρο, στον οποίο λατρεύεται ο νεκρός και εξήγησε ότι τα ηρώα είναι μνημεία διακριτά, τα οποία έχουν πάντα ένα σχήμα στην κορυφή τους.

Στη συνέχεια ο κύριος Λεφαντζής έκανε αναφορά στο μονόγραμμα του Αντιγόνου του Μονόφθαλμου που βρέθηκε χαραγμένο στον περίβολο. "Ο μόνος που θα μπορούσε να είχε σχέση με το συγκεκριμένο μνημείο είναι ο Αντίγονος, ο οποίος παίρνει τη θέση του Ηφαιστίωνα".

Τέλος, ο αρχιτέκτονας διευκρίνισε πως η ανασκαφική έρευνα βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη. 

Η εισήγηση του Οργανωτικού Γραμματέα της «Μαγνήτων Κιβωτού» , Αλέξανδρου Καπανιάρη , με θέμα: Ψηφιακά μέσα και πολιτιστική κληρονομιά , προηγήθηκε της παρουσίασης του κυρίου Λεφαντζή και εντυπωσίασε με το πλήθος των πληροφοριών πάνω στις νέες τεχνολογίες και τα αναλυτικά παραδείγματα που παρουσίασε.

Εκπρόσωποι πολιτιστικών  συλλόγων της περιοχής, πνευματικών κέντρων, βιβλιοθηκών, Πολιτιστικών Οργανισμών, μουσείων και μεμονωμένα άτομα, ευαισθητοποιημένα σε θέματα Λαϊκού Πολιτισμού και Τουρισμού , ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του  φορέα Πολιτισμού , «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και της  Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015 και γέμισαν την αίθουσα της βιβλιοθήκης του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας , στην έναρξη της διημερίδας και των  σεμιναριακών μαθημάτων τού προγράμματος «Κωστής Παλαμάς».

Θέμα η προβολή, διάδοση και αξιοποίηση του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού, διαμέσου των σπουδών επικοινωνίας.   

Η επιμορφωτική δράση η οποία συνδιοργανώνεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών έρχεται σε συνέχεια της συνεργασίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού με πολιτιστικούς φορείς , ως ένα ελάχιστο δείγμα προσφοράς για την συνεργασία που έχει αναπτυχθεί από την αρχή του θεματικού έτους που είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό της θάλασσας αλλά και για όλα αυτά τα χρόνια που οι πολιτιστικοί φορείς συμπράττουν με την Ι.Μ.Δ.

Ειδικότερα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνδιοργάνωση με τον φορέα Πολιτισμού  «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» / Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού διοργανώνει Σχολείο σεμιναριακών μαθημάτων τού προγράμματος «Κωστής Παλαμάς» με θέμα την προβολή, διάδοση και αξιοποίηση του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού, διαμέσου των σπουδών επικοινωνίας. Το συνολικό εγχείρημα αποσκοπεί να προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την επικοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό και επιπλέον μια κριτική αντίληψη γύρω από τις πολιτισμικές αναζητήσεις και εκδηλώσεις.

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες των κλάδων τού τουρισμού, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για τα εν λόγω πεδία, με απώτερο στόχο την προβολή και προώθηση του εθνικού πολιτιστικού προϊόντος. Το «Σχολείο» του προγράμματος «Κωστής Παλαμάς»  πραγματοποιείτε στον Βόλο στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα και στο Μουσείο της πόλης του Βόλου  έως τις 6 Οκτωβρίου 2015 με θέμα: «Πολιτιστική Κληρονομιά και Τουρισμός».

Η δωρεάν συμμετοχή στα σεμιναριακά μαθήματα απαιτεί τη συνεπή παρουσία των εκπαιδευόμενων και την ενεργή συμμετοχή τους στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν. Το πρόγραμμα των μαθημάτων για την συνέχεια περιλαμβάνει εισήγηση της Αντιπροέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού» , Ιστορικού Τέχνης και Επίτιμης Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Πολιτισμού , Μαίρης Μιχαηλίδου και του Λέκτορα Ιωάννη Παναγιωτόπουλου και Θεματικές ενότητες: 60 ώρες διδασκαλίας με διδάσκουσες την Αναστασία Μαρινοπούλου και την Άννα Μαυρολέων.

 

Ειδικότερα θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα:

 

Λαϊκός Πολιτισμός και Τουρισμός

Το σεμιναριακό μάθημα «Λαϊκός πολιτισμός» συγκροτεί μία σειρά σεμιναριακών μαθημάτων και εστιάζεται στην παρουσίαση και μελέτη θεμάτων πολιτισμού, λαϊκής παράδοσης, τουριστικής πολιτικής και αναπτυξιακής αξιοποίησης.

 

Πολιτισμός και Τουριστική Αξιοποίηση

Στόχος του σεμιναριακού μαθήματος είναι η επαφή των εκπαιδευόμενων μέσα από μια διττή οπτική του «τουρίστα-επισκέπτη» του «πολίτη- διαχειριστή» και η ανάδειξη νέων οπτικών στην προβολή-διαχείριση των χώρων και των δρωμένων που τελέστηκαν ή που ακόμα τελούνται σε αυτούς.

 

Μετά το πέρας των ταχύρρυθμων μαθημάτων οι εκπαιδευόμενοι θα λαμβάνουν βεβαιώσεις παρακολούθησης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

 

 

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ