Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκη, θα υπάρχει η Ελλάδα»

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2015



Την ξεχωριστή σημασία της Θεσσαλονίκης τόνισε στην ομιλία του νωρίτερα κατά τον πανηγυρικό πολυαρχιερατικό εσπερινό στον ναό του αγίου Δημητρίου της συμπρωτεύουσας ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

"Όσο υπάρχει αυτή η πόλη, θα υπάρχει η Ελλάδα μας, θα υπάρχει ο πολιτισμός μας. Εκτός των άλλων, σε αυτή την πόλη έχυσε το αίμα του ο άγιος Δημήτριος", επεσήμανε ο κ. Ιγνάτιος.

Πλειάδα Θεσσαλονικέων προσήλθε στον πανηγυρικό εσπερινό για να προσκυνήσει το λείψανο του αγίου Δημητρίου και να τιμήσει, όπως αρμόζει, τον πολιούχο της πόλης.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και συμμετείχαν οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Διδυμότειχου κ. Δαμάσκηνος, Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος, Σερρών κ. Θεολόγος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Κισάμου κ. Αμφιλόχιος, Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος, Κιλκισίου κ. Εμμανουηλ, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Λύδδης κ. Δημήτριος, Κίτρους κ. Γεώργιος, Γρεβενών κ. Δαβιδ, Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος και οι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος, στην ομιλία του, έκανε λόγο για την αλλαζονεία της εξουσίας, "αιώνιο σύμβολο της οποίας είναι ο Λυαίος", όπως είπε, και στο θάρρος των αληθινών Χριστιανών από την άλλη πλευρά, που το ενσάρκωσε ο Νέστορας.

"Η εξουσία προσπαθεί να επιβάλλει τη δική της θέληση σε όποιον στέκεται ταπεινά απέναντί της", επεσήμανε ο κ. Ιγνάτιος, προτρέποντας τους πιστούς "ας μη φοβηθούμε τούτο τον καιρό τον δύσκολο".

Ακόμη, τόνισε τη σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ του πληρώματος της Εκκλησίας. "Ας κρατήσουμε ενωμένο τον λαό μας με συνοχή. Να θυσιαζόμαστε γι' αυτόν τον λαό. Αυτό που θα μείνει είναι η ενότητά μας και η αλήθεια, η κοινωνία μας με τον Θεό και τον συνάνθρωπο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον ποιμενάρχη της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία καθώς και να επαινέσει την προσωπικότητά του. "Την μητρόπολη Θεσσαλονίκης την ποιμαίνει άνδρας ικανός", είπε χαρακτηριστικά, ενώ, απευθυνόμενος στον κ. Άνθιμο, επεσήμανε ότι "στους ώμους σας βαρύνει το καθήκον να κρατήσετε ζωντανή την ιστορική μνήμη, να διαλαλήσετε την αλήθεια σε αυτούς που θέλουν να παραχαράξουν και να ξαναγράψουν την ιστορία αυτού του τόπου".

Ορμώμενος από τους λόγους του κ. Ιγνατίου, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, για ακόμη μια φορά, υποστήριξε με θέρμη ότι "όσες προσπάθειες κι αν γίνουν να δοθεί το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια, δεν θα επιτύχουν ποτέ γιατί είναι δίκαιο το δικό μας αίτημα".

Τέλος, ο κ. Άνθιμος ευχαρίστησε τον πιστό λαό της πόλης που συμμετέχει μαζικά σε όλες τις λατρευτικές ακολουθίες προς τιμήν του αγίου Δημητρίου.

Οι λατρευτικές ακολουθίες προς τιμήν του αγίου Δημητρίου θα κορυφωθούν το πρωί, με την τέλεση πανηγυρικής πολυαρχιερατικής θείας λειτουργίας.

Πηγή: orthodoxia.info

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ