«ΚΑΡΑΒΙΑ - ΘΡΥΛΟΙ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ» - Έκθεση Μικροναυπηγικής ιστορικών πλοίων
Δελτίο Τύπου "Μαγνήτων Κιβωτός"
Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015 , στις 8.00 το βράδυ , στον νέο Εκθεσιακό χώρο του Γηροκομείου Βόλου , θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια ακόμη μιας ενδιαφέρουσας εκδήλωσης , που διοργανώνεται από το φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος».
Πρόκειται για την Έκθεση Μικρογλυπτικής ιστορικών πλοίων του Αντώνη Τζούμα, που έχει τον τίτλο: «Καράβια - Θρύλοι των Θαλασσών».
Τη δουλειά του Αντώνη Τζούμα , που πρώτη φορά εμφανίζεται στο κοινό , θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Δερβένης.
Και αυτή η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Θεματικού Έτους 2015,
Η αγάπη του για την θάλασσα και τη ναυτική παράδοση, Ελληνική και ξένη , έγινε αιτία να ασχοληθεί συστηματικά πέραν των 40 χρόνων με την έρευνα και την μελέτη της Ευρωπαϊκής παραδοσιακής ναυπηγικής, επισκεπτόμενος ναυτικά μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, βιβλιοθήκες και ναυπηγικά κέντρα. Μετά από έρευνα και συγκέντρωση στοιχείων, εκμεταλλευόμενος την έμφυτη ικανότητά του στην χειροτεχνία και οπλισμένος με το χάρισμα της υπομονής, κατασκεύασε ομοιώματα ιστορικών ξύλινων σκαφών, υπό κλίμακα, που δεν πλέουν σήμερα στα νερά της Μεσογείου. Ακολουθεί αυστηρά παραδοσιακό τρόπο κατασκευής των ομοιωμάτων, όπως ακριβώς τα έκτιζαν οι καραβομαραγκοί ανά τους αιώνες. Χρησιμοποιεί αυθεντικά υλικά κατασκευής, ίδια με αυτά που χρησιμοποιούσαν οι κατασκευαστές των πρωτότυπων. Όλα τα ομοιώματα είναι κατασκευασμένα υπό κλίμακα, ακολουθώντας επιστημονικό τρόπο κατασκευής με γραμμές και σχέδια, που με κόπο βρίσκει ή μετράει από τα πραγματικά σκάφη. Η συλλογή του περιλαμβάνει περισσότερα από 80 διαφορετικά ομοιώματα, που αποτελούν την παραδοσιακή ναυπηγική ιστορία της Ευρώπης.
Σκοπός του Αντώνη Τζούμα είναι η αποτύπωση και διάσωση των ιστορικών παλαιών σκαφών και η πρόκληση ενδιαφέροντος των νέων, για την Ευρωπαϊκή παραδοσιακή ναυπηγική και το μοντελισμό. Επιθυμία του είναι, η πλούσια συλλογή του να εκτίθεται μόνιμα σε κάποιο κατάλληλο χώρο.
Ο Δημήτρης Δερβένης , Ναυπηγός στο επάγγελμα , παραστατικά θα αναλύσει τη δουλειά του δημιουργού.
Στην έκθεση αυτή ο Αντώνης Τζούμας παρουσιάζει τα παρακάτω πλοία:
Golden Hind 1577
Αγγλική γαλέρα γνωστή για τον περίπλου της γης μεταξύ 1577-1580 με καπετάνιο τον Σερ Φράνσις Ντρέικ. Το αρχικό του όνομα ήταν Πελεκάνος αλλά μετονομάστηκε από τον καπετάνιο προς τιμή του χορηγού του , Σερ Κρίστοφερ Χάτον, της οικογένειας του οποίου το έμβλημα ήταν ένα χρυσό ελάφι. Βρίσκεται στην πρύμνη του καραβιού.
Mayflower 1609
Το πλοίο που μετέφερε τους πρώτους Άγγλους αυτονομιστές (μετανάστες ) από το Πλίμουθ της Αγγλίας προς τον νέο κόσμο (Αμερική) το 1620. Υπήρχαν 102 επιβάτες και περίπου 30 άτομα πλήρωμα. Το ταξίδι αυτό έγινε τα πρώτα χρόνια της Αμερικανικής Ιστορίας. Καπετάνιος του ο Κρίστοφερ Τζόουνς.
Santa Maria 1460
Το μεγαλύτερο από τα 3 πλοία που χρησιμοποιήθηκαν από τον Χριστόφορο Κολόμβο στο ταξίδι για την ανακάλυψη της Αμερικής.
Oseberg 815
Ταφικό πλοίο των Βίκινγκ. Βρέθηκε το 1904 σε ένα αγρόκτημα σε περιοχή της Νορβηγίας . Συντηρήθηκε και τώρα εκτίθεται στο μουσείο των Βίκινγκ στην Νορβηγία.
La Reale de France 1692
Ήταν η ναυαρχίδα των γαλέρων του Γαλλικού στόλου του Λουδοβίκου του 14ου. Ήταν η μεγαλύτερη και είχε περισσότερο από το κανονικό πλήρωμα των γαλέρων. Ολόκληρη η πρύμνη εκτίθεται στο μουσείο Ντε λα Μαρίν στο Παρίσι.
Vasa 1626
Το Vasa κατασκευάστηκε κατόπιν εντολής του βασιλιά της Σουηδίας Γκουστάβους Αντόλφους. Ναυάγησε στα πρώτα 1300 μέτρα μετά την καθέλκυσή του αφού είχε πολύ μεγάλο βάρος στο επάνω μέρος του καραβιού. Ανελκύθηκε το 1950 και από το 1988 μεταφέρθηκε στην Στοκχόλμη όπου είναι ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα - μουσεία της χώρας.
Victory 1758
Πρώτης τάξεως πλοίο του βασιλικού ναυτικού της Αγγλίας. Είναι γνωστό ως ναυαρχίδα του Λόρδου Νέλσον στην μάχη του Τραφάλγκαρ το 1805. Βρίσκεται στο λιμάνι του Πλίμουθ σαν μουσείο.
Santisima Trinidad 1769
Από τα καλύτερα πλοία της Ισπανίας. Το αντίπαλο δέος του Βίκτορι (Αγγλία) στην μάχη του Τραφάλγκαρ το 1805 οπού και πήρε μέρος υπέρ της Γαλλοισπανικής συμμαχίας.
Le Gladiateur 1777
Το 1777 έκανε το πρώτο ταξίδι στην Αμερική . Ήταν μέρος του Γαλλικού στόλου και μετέφερε τον Μαρκί ντε Λαφαγιέτ στη βοήθεια που παρείχε η Γαλλία στους αντάρτες του Τζορτζ Ουάσιγκτον εναντίον της Αγγλίας. Το 1781 βρίσκεται ξανά στην Αμερική υπό την καθοδήγηση του Μαρκήσιου ντε Ροσεμπέ στην πτώση του Γιόρκταουν.
Prince 1667
Πλοίο πρώτης γραμμής του βασιλικού ναυτικού της Αγγλίας. Υπηρέτησε ως ναυαρχίδα του Δούκα της Υόρκης. Καταστράφηκε ένα μεγάλο του μέρος στην μάχη του Σόλεμπει 1672 αφού δέχθηκε επίθεση από Ολλανδικά πλοία υπό την ηγεσία του Μισέλ ντε Ρίτερ. Είχε επιχρυσωμένα όλα τα αγάλματά του.
Royal Caroline 1750
Βασιλική θαλαμηγός. Το 1761 μετέφερε την Δούκισσα Σαρλότ του Μεκλεμβούργου για να παντρευτεί τον Γεώργιο τονStella 1588
Ένα από τα πολλά πλοία που αποτελούσαν την λεγόμενη ''αήττητη αρμάδα'' του Φιλίππου του Β' της Ισπανίας και ήταν υπό την διοίκηση του Δούκα Μεδίν της Σιδονίας.
La Sirene 1650
Le Saint Louis 1626
Ένα από τα πλοία που παράγγειλε ο Ρισελιέ από τους Ολλανδούς όταν ήρθε στην εξουσία για να μπορέσει να ανταγωνιστεί το Βρετανικό και Ισπανικό στόλο. Το 1637 με ναυαρχίδα το Saint Louis ο Ρισελιέ κατάφερε να διώξει τους Ισπανούς από τα νησιά Λερίνς. Το 1637 μετά την μάχη στο Hounge μαζί με άλλα πλοία μετανάστευσαν σε άγνωστο τόπο.
Galion
Γαλέρα Ισπανική και ήταν κυρίως για μεταφορά χρυσού και εμπορευμάτων από της ακτές της Νότιας Αμερικής και του Μεξικού για λογαριασμό του Καρόλου Κίλτ. Υπήρχε παρουσία πυροβολικού καθώς και κωπηλατών και έτσι έκανε πιο εύκολη την αποφυγή των εχθρών.
Κλέφτης Κέως.
Ελληνική Σακολέβα . Ήταν για μεταφορά τροφίμων και πυρομαχικών στην Επανάσταση του 1821.Ρωμαϊκή Μονήρης
Φρεγάτα Ελλάς
Το πλοίο που αγοράστηκε με εντολή της προσωρινής Ελληνικής κυβέρνησης το 1824. Χρησιμοποιήθηκε για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων τα τελευταία χρόνια του αγώνα. Είχε άδοξο τέλος γιατί πυρπολήθηκε από τον Ναύαρχο Μιαούλη κατά την στάση των Υδραίων κατά του κυβερνήτη Καποδίστρια σε όρμο του Πόρου.
Ο Αντώνης Τζούμας γεννήθηκε στο Βόλο στις 4 Μαρτίου 1944. Οι γονείς του κατάγονταν από το Τσεσμέ της Σμύρνης και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν αρχικά στη Σκιάθο. Στη συνέχεια μετακόμισαν στο Βόλο όπου δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο της αλιείας.
Ο Αντώνης Τζούμας από μικρός είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες, αλλά αναγκάστηκε να εργαστεί σε νεαρή ηλικία λόγω οικονομικών δυσκολιών. Παράλληλα φοιτούσε στο νυχτερινό σχολείο και ολοκλήρωσε της σπουδές του στην Κατώτατη Βιομηχανική Σχολή του Επιμελητηρίου. Μετά εργάστηκε στο εργοστάσιο του Παπαρήγα και το 1974 προσλήφθηκε ως εργοδηγός στο 304 ΠΕΒ απ' όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
Η κατασκευή των καραβιών ξεκίνησε ως χόμπι το 1971 και την ίδια χρονιά κέρδισε στον διαγωνισμό της Ένωσης Μοντελιστών Ελλάδος την 1η θέση κατασκευάζοντας το θωρηκτό Αβέρωφ και τη 2η θέση κατασκευάζοντας την Ελληνική σακολέβα Κλέφτης Κέως. Από τότε άρχισε εντατικά η ενασχόλησή του με τον μοντελισμό, κυρίως ιστορικών ιστιοφόρων πλοίων χρησιμοποιώντας παλιές και σύγχρονες πρακτικές. Τα επόμενα έτη κατασκεύασε ακόμη ένα ελληνικό ιστορικό καράβι, τη φρεγάτα «ΕΛΛΑΣ».
Έκτοτε , μέχρι και σήμερα ασχολήθηκε κυρίως με ιστορικά ιστιοφόρα καράβια απ' όλη την Ευρώπη. Το 2000 εκτέθηκαν κάποια από τα έργα του, τελειοποιημένα και ημιτελή, στην Ημερίδα που διοργάνωσε το λιμεναρχείο στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας.
Τα μοντέλα είναι κατασκευασμένα από ξύλο και βασισμένα πάνω σε ναυπηγικές γραμμές. Για να φτιαχτεί ένα μοντέλο χρησιμοποιούνται έτοιμα σχέδια από ΚΙΤ (συναρμολογούμενα). Η ναυπηγική γραμμή δημιουργείται με ειδικό εργαλείο, το χτένι. Το τελικό σχέδιο σχεδιάζεται σε μιλιμετρέ χαρτί και χρησιμοποιείται ο Η/Υ για να επιλεχθεί η κλίμακα, δηλαδή το μέγεθος του μοντέλου. Έτσι, ξεκινά η διαδικασία δημιουργίας του σκελετού του καραβιού και το «ντύσιμό» του. Στη συνέχεια ακολουθούν οι λεπτομέρειες όπως κανόνια, αγάλματα και σκάλες. Τελευταία κατασκευάζονται τα ιστία με τα σκοινιά που είναι και το δυσκολότερο και λεπτομερέστερο μέρος της κατασκευής. Για την κατασκευή το κυριότερο υλικό είναι το ξύλο, αλλά και σίδερο για τα κανόνια και ακρυλικά ματ χρώματα για το βάψιμο.
Η έκθεση αυτή αποσκοπεί στην γνωριμία των πολιτών με την ελληνική και ευρωπαϊκή ναυτική παραδοσιακή κατασκευή που παρουσιάζεται μέσα από τα μοντέλα και ευελπιστούμε στην ανάδειξη και διάσωσής της.
Η έκθεση θα παραμένει ανοιχτή κάθε ημέρα από τις 10.00 μέχρι 14.00 και το απόγευμα από 18.00 έως 21.00 και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2015.