Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

«ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ 2016»

Τρίτη, 24 Μαϊου, 2016



 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ"

«ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ 2016»

  Τιμούμε το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή

Στην παραλία του Βόλου, στο χώρο προ του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, 30 Μαΐου έως 5 Ιουνίου 2016

Στη Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, ιδρύσαμε, όπως ήδη σας είναι γνωστό από διετίας, φορέα Πολιτισμού  που φέρει τον τίτλο:

«Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»,

που με έμπνευση, συνέπεια και πνεύμα συνεργασίας διακονεί τον ευαίσθητο  τομέα του Πολιτισμού στους χαλεπούς καιρούς που διέρχεται η πατρίδα μας.

Σημαντικοί στόχοι μας αποτελούν, πέραν των άλλων, η καθιέρωση «Θεσμών» και η απόδοση τιμής σε πολίτες και φορείς για διακεκριμένες πράξεις.

Για τον λόγο αυτό, στη διάρκεια του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2015», επαναφέραμε τον επιτυχημένο θεσμό των παρελθόντων ετών, την Ναυτική Εβδομάδα, που σταμάτησε να διοργανώνεται από το 2009.

Προκειμένου να προσδώσουμε  ιδιαίτερο κύρος στις εκδηλώσεις μας, αλλά και για να ικανοποιήσουμε και την επιθυμία πολλών συμπολιτών μας,  εξασφαλίσαμε κατά την διοργάνωση του περασμένου έτους τη συμμετοχή της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, όπου με μια πολύ επιτυχημένη συναυλία, παρουσία και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου, έκλεισε τον κύκλο των εκδηλώσεων που ονομάσαμε:  «Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο 2015».

Η «Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο» πραγματοποιήθηκε μετά από πολλά χρόνια αδράνειας του θεσμού αυτού και υλοποιούμε τον στόχος μας που είναι πλέον η καθιέρωσή του.

Μετά την μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης του 2015, επανερχόμαστε και φέτος με την «Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο 2016».

Θα πραγματοποιηθεί από την 30η Μαΐου έως 5 Ιουνίου 2016, θα συνδιοργανωθεί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, τον Δήμο Βόλου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (Ο.Λ.Β.). Θα συμμετέχουν πολλοί φορείς και Σύλλογοι του Βόλου και θα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων κοινωνικών φορέων, ναυταθλητικών σωματείων, χορευτικών συγκροτημάτων, χορωδιών κ.ά.

Θα πραγματοποιηθούν στην παραλία του Βόλου, στον χώρο προ του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, για να έχουν την δυνατότητα παρακολούθησης όλοι οι πολίτες.

Επί πλέον, όπως το είχαμε προαναγγείλει από την περσινή διοργάνωση, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν δωρεάν και τον «Περίπλου του Παγασητικού», συνοδεία μουσικής, με το «SKIATHOS EXPRESS».

Η σημαντικότερη αναφορά στον εφετινό εορτασμό, είναι η απόφαση της Ιεράς μας Μητροπόλεως να τιμήσει το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή για την καίρια συμβολή του στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης των τελευταίων ετών, αλλά και για τη διαχρονική προσφορά του στην περιβαλλοντική προστασία των ακτών και των θαλασσών της χώρας.

 Επιλέξαμε να τιμήσουμε το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή αναγνωρίζοντας την προσφορά του Σώματος σε μια κρίση - όχι τοπική, όχι ελληνική, αλλά πανευρωπαϊκή, ίσως και παγκόσμια - στη διαχείριση της οποίας άνθρωποι, σαν τα στελέχη του Λιμενικού, δίνουν καθημερινά μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο αριθμός των διασώσεων μεταναστών και προσφύγων που έχει πετύχει μέχρι σήμερα στο Αιγαίο το Λιμενικό Σώμα.

    Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος με την ίδια αμείωτη ένταση με την οποία αγωνίζονται για να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, με την ίδια ένταση επιδιώκουν την σύλληψη των διακινητών των ανθρώπων.

    Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία και η συνέργεια με τόσους σημαντικούς φορείς του Δημοσίου, της Αυτοδιοίκησης, του αθλητισμού και του πολιτισμού θα προσδώσει έναν υπερτοπικό χαρακτήρα στο θεσμό που επαναφέρουμε.

    Η συμμετοχή της Μπάντας του Λιμενικού Σώματος, της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, της Φιλαρμονικής Κερκύρας «Μάντζαρος», μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων, προ πάντων όμως εκατοντάδων μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής σε μια συντονισμένη μουσική και εικαστική εμφάνιση είναι δυνατό να συγκροτήσουν ένα άρτιο πρόγραμμα.  Αξίζει να αναφερθεί επίσης η αποκάλυψη δημόσιας τοιχογραφίας της URBANACT στο Λιμάνι του Βόλου. Ξεχωριστή αναφορά είναι η επίδειξη -  παρουσίαση της πρώτης επίσημης προσπάθειας από Έλληνα αθλητή, τον Χρόνη Χλίτσιο, να ξεπεράσει τα 10 λεπτά άπνοιας! Και το σημαντικότερο θα είναι ότι το συγκεκριμένο γεγονός θα αποτελέσει ένα βασικό προβάδισμα εν όψη της μεγάλης προσπάθειας κατάρριψης του παγκοσμίου ρεκόρ στο τέλος του καλοκαιριού.

Όλες αυτές οι συμμετοχές και οι δράσεις θα προσδώσουν επιπλέον κύρος στις εκδηλώσεις της «Ναυτικής Εβδομάδας στο Βόλο 2016», των οποίων η φήμη, ευελπιστούμε ότι θα ξεπεράσει την περιοχή μας.

  Η «Μαγνήτων Κιβωτός» καλεί τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς να αγκαλιάσουν και αυτή την προσπάθειά της, με τη συμμετοχή όλων κατά το δυνατόν στις διάφορες δράσεις, καταδεικνύοντας έτσι και την αναγκαιότητα να καθιερωθεί η νέα «Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο». Δεκτή θα είναι και κάθε ιδέα, πρόταση ή παρατήρηση που θα συμβάλει στη μελλοντική βελτίωση του θεσμού.

Το πρόγραμμα της έναρξης, τη Δευτέρα 30 Μαΐου, περιλαμβάνει:

19.30: Λιμεναρχείο Βόλου - Χώρος Στάθμευσης αυτοκινήτων.

Αποκάλυψη δημόσιας τοιχογραφίας της "Urbanact".

Διάρκεια υλοποίησης της τοιχογραφίας με ελεύθερη παρακολούθηση από το κοινό. 25 - 30 Μαΐου. Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Kez, Same84 & Sive.

20.30: Παραλία Βόλου - Χώρος έμπροσθεν Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

  • Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.
  • Εισαγωγική ομιλία του διοργανωτή φορέα.
  • Χαιρετισμός Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ.Θοδωρή Δρίτσα - Κήρυξη έναρξης εκδηλώσεων.
  • Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου.
  • Απονομή του «Χρυσού Σταυρού» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού στο ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ
  • Παραλαβή του «Χρυσού Σταυρού» της Ι.Μ.Δ. από τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιναύαρχο (Λ.Σ.) Σταμάτιο Ράπτη
  • Συναυλία της Μπάντας του Λιμενικού Σώματος

 

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ

Το 1946 με την υπουργική απόφαση  ιδρύθηκε η Μουσική Λ.Σ. Το επίτευγμα αυτό οφείλεται ιδιαίτερα στις επίμονες προσπάθειες του μουσικόφιλου Υποπλοιάρχου Λ.Σ. Γεώργιου Καβελαρά και τέθηκε υπό την εποπτεία του ιδίου και τη μουσική διεύθυνση του Χρήστου Παύλοβιτς.

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της μπάντας έγινε στην Παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 1947. Η Υπηρεσία Μουσικής στην 70χρονη παρουσία  της έχει συμμετάσχει σε πληθώρα μουσικών εκδηλώσεων. Άξια μνείας υπήρξε η συμμετοχή της Υπηρεσίας σε εκδηλώσεις όπως:

  • Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα (Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 1947).
  • Αθλητικές εκδηλώσεις (πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Εθνικών Ομάδων 1987 στο Σ.Ε.Φ., τελετή έναρξης παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου 1997 στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο κ.α.).
  • Εκδηλώσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με συμμετοχή στην αφή της ολυμπιακής φλόγας, για την τέλεση ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων (Μαραθώνας 1996, Καλλιμάρμαρο Στάδιο 1998, Ολυμπία 2001, Πειραιάς 2004, Προ ολυμπιακά τουρνουά 2004).
  • Τον Μάιο του 2014, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της Παναγίας Χρυσοπηγής Σίφνου, η Υπηρεσία Μουσικής Λ.Σ. βραβεύτηκε από την Ι.Μ. Σύρου και ο Σεβασμιότατος Κος Δωρόθεος Β' απένειμε το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως, το Σταυρό της Οσίας Μεθοδίας, σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς της στη μουσική και τον πολιτισμό.
  • Τον Ιούνιο του 2015 πραγματοποίησε συναυλία στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υπό την αιγίδα του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και της Λέσχης Λιμενικού Σώματος, παρουσιάζοντας τραγούδια γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών με θέμα τη θάλασσα.
  • Τον Δεκέμβριο 2015 ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της ελληνικής εθνικής επιτροπής της UNICEF, στην ετήσια διαπολιτισμική γιορτή αφιερωμένη στα παιδιά.

Η ΥΜ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. συμμετέχει σε εκδηλώσεις του Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. καθώς και σε λοιπές κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές τελετές - εορτές .Έχει δώσει συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας στα πλαίσια εκδηλώσεων για την Ναυτική Εβδομάδα, καθώς και άλλων διοργανώσεων.

Με τη συγκρότηση και διάρθρωση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής το 2012, έγινε η σύσταση Υπηρεσίας Μουσικής Λ.Σ - ΕΛ ΑΚΤ. με πρώτο Διευθυντή τον Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. ΚΑΣΦΙΚΗ Ευάγγελο.

 

Για να δείτε και να κατεβάσετε το πλήρες έντυπο προγράμματος,

πατήστε εδώ.


Για να ακούσετε το ηχητικό-ραδιοφωνικό σποτ, πατήστε εδώ.



Δείτε το σχετικό αρχείο

Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ