Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

2ο Διεθνές Μουσικολογικό και Διεπιστημονικό Συνέδριο «από χορού και ομοθυμαδόν», Εξελίξεις και προοπτικές της διεπιστημονικής έρευνας για την Ψαλτική, Βόλος, 9 - 11 Ιουνίου 2016, Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας - Μελισσάτικα Βόλου

Τρίτη, 7 Ιουνίου, 2016



 

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Τομέας Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας 

 

2ο Διεθνές Μουσικολογικό και Διεπιστημονικό Συνέδριο

 «από χορού και ομοθυμαδόν»

Εξελίξεις και προοπτικές  της διεπιστημονικής έρευνας για την Ψαλτική

 

Βόλος, 9 - 11 Ιουνίου 2016

Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας - Μελισσάτικα Βόλου

 

δελτίο τύπου
7.6.2016

Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας (συγκεκριμένα 9 - 11 Ιουνίου 2016) πραγματοποιείται στην πόλη του Βόλου το 2ο Διεθνές Μουσικολογικό και Διεπιστημονικό Συνέδριο του τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με τίτλο «Από χορού και ομοθυμαδόν»: Εξελίξεις και προοπτικές  της διεπιστημονικής έρευνας για την Ψαλτική. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, και θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα Βόλου.

Στόχος του φετεινού Συνεδρίου είναι να συζητηθούν οι εξελίξεις που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της Ψαλτικής Τέχνης (της Βυζαντινής, μετα-Βυζαντινής, νεότερης και σύγχρονης εκκλησιαστικής μουσικής της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας) ως πεδίο διεπιστημονικής προσέγγισης, που διατηρεί την αυτοδυναμία του. Το πρώτο βήμα που έγινε κατά το συνέδριο του 2014, άνοιξε ευρύτερα τον διάλογο για την αναγκαιότητα μιας συνολικότερης προσέγγισης της Ψαλτικής. Έκτοτε, και καθ' όλη την διετία που μεσολάβησε, πολλά σχετικά, θετικά, μηνύματα κατέφθασαν στον Τομέα, ενώ πολλές παρόμοιες διοργανώσεις υιοθέτησαν διεπιστημονική ορολογία ή διεπιστημονικές πρακτικές για την μελέτη της Ψαλτικής. Νέες ιδέες κατατίθενται, ενώ όλο και περισσότεροι επιστημονικοί κλάδοι εξετάζουν θετικά το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν στα ερευνητικά τους εργαλεία την Βυζαντινή Μουσική ή και να επικεντρωθούν σε αυτή ως ειδικό αντικείμενο μελέτης. Έτσι, η έκφραση «από χορού και ομοθυμαδόν», η οποία υιοθετήθηκε ως σύνθημα του παρόντος 2ου Συνεδρίου του ΤΨΤΜ της ΑΘΣ Βόλου σε αυτό ακριβώς προτρέπει, στον συσχετισμό της βυζαντινής μουσικολογίας με άλλα επιστημονικά γνωστικά πεδία και στην συνεργασία των ειδικών μεταξύ τους.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν 40 περίπου επιστήμονες και ερευνητές με ισάριθμες εισηγήσεις. Οι εισηγήσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων στην Ψαλτική, όπως ενδεικτικά της Θεολογίας, της Φιλοσοφίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της Φιλολογίας, της Ιστορίας, της Παιδαγωγικής, της Ψυχολογίας, της Ιατρικής, της Ακουστικής και των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών, της Πληροφορικής, και φυσικά της Μουσικολογίας.

Ο Τομέας Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου άρχισε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2013. Στους βασικούς στόχους του περιλαμβάνονται η μουσικολογική έρευνα όλων των μορφών μουσικής που σχετίζονται με τη θρησκευτική λατρεία, και ιδιαίτερα της Ψαλτικής του Ορθόδοξου Χριστιανισμού και της λεγόμενης Βυζαντινής παράδοσης. Διευθυντής του Τομέα είναι ο Κωνσταντίνος Χαριλ. Καραγκούνης, επίκουρος καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών.

Το λεπτομερές πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://ow.ly/QgcB300Y4RZ ενώ για περαιτέρω πληροφορίες μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να επικοινωνεί με την γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στα τηλέφωνα 2421093553 και 6947774647, ή στην δικτυακή διεύθυνση tomeaspsaltikis@gmail.com ή στην ιστοσελίδα του Τομέα http://tomeaspsaltikis.gr/index.php/el/ ή στην σελίδα του Τομέα στο Facebook, https://www.facebook.com/tomeaspsaltikisvolos/ .

 





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ