Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Αυγουστιάτικη Παράκληση στον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βόλο

Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2016



 

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην παραλία του Βόλου, η «Αυγουστιάτικη Παράκληση» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος» σε συνεργασία την Ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ» και τον Βασίλη Αγροκώστα.

Οι εκδηλώσεις αυτές που «συνοδεύουν» για τρίτη χρονιά την Ακολουθία των Ιερών Παρακλήσεων πέρα από την ψυχική ελάφρυνση που προσφέρει η μουσική έχει ως στόχο και τον εμπλουτισμό των γνώσεων του κόσμου σχετικά με τις ημέρες του Δεκαπενθημέρου.

Η ιδέα του Μητροπολίτη να αναδειχθούν οι Ιεροί Ναοί και οι ιστορικοί χώροι που τους περιβάλλουν με τέτοιο τρόπο ώστε ο καθένας μας να γνωρίσει καλύτερα τις ομορφιές του τόπου και παράλληλα να γίνει μέτοχος της λατρείας της Παναγίας , αρχίζει και «δυναμώνει» χάρη στην παρουσία όλο και περισσότερων προσκυνητών.
Ξεχωριστή σημασία για τον θεσμό έχει η πραγματοποίηση της εκδήλωσης σήμερα Δευτέρα στο παραλίμνιο χωριό τα Κανάλια Μαγνησίας, το οποίο διαθέτει μια πλούσια ιστορία, έναν λαμπρό λιμναίο πολιτισμό, ο οποίος αν και χάθηκε στα βάθη του χρόνου, έχει να επιδείξει αλλά και να επιβεβαιώσει, ότι ο μεγαλύτερος και πολυτιμότερος θησαυρός κάθε ανθρώπου, είναι ο πολιτισμός και η ιστορία όπως την έπλασε ο τόπος του.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι, για πρώτη φορά, εντάσσετε η περιοχή των Καναλίων στον κύκλο των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2016», στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στους πρόποδες του Δυτικού Πηλίου και έχει κατά παράδοση ιστορία τριών αιώνων. Συγκεκριμένα στις 16 Μαρτίου του 1804 έγιναν τα εγκαίνια του ναού, ήταν τρίκλιτος βασιλική με δύο παρεκκλήσια αφιερωμένα, το δεξιό στα Εισόδια της Θεοτόκου και το αριστερό στους Αγίους Κων/νο & Ελένη. Η καταστροφή έγινε όταν στις 16 Νοέμβριου 1943, γερμανοί κατακτητές προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές στα Κανάλια αλλά και στην εκκλησία καίγοντας και ανατινάζοντας την. Στα χρόνια μας, στον Ναό σώζεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Καναλιώτισσας, ευλογία Κυρίου για τον τόπο.
Σήμερα, Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016, στις 7.30 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος θα τελέσει την Ιερά Παράκληση στην Παναγία, στο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Κανάλια Μαγνησίας και στη συνέχεια, στις 9.00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί μουσική συναυλία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.
Θα εμφανιστεί η Ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ» με τον Βασίλη Αγροκώστα, που θα παρουσιάσουν τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά.
Η φετινή εκδήλωση είναι ενταγμένη στο «Θεματικό Έτος Πολιτισμού 2016» της «Μαγνήτων Κιβωτού» με θέμα: «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων». Για τον λόγο αυτό θα παρουσιαστούν τοπικές γεύσεις, φτιαγμένες με μεράκι από τις γυναίκες του χωριού, στο πνεύμα των ημερών, δηλαδή νηστίσιμες.

Αναδημοσίευση απο το www.myvolos.net

 

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ