Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Μνήμη του Τιμίου Προδρόμου στη Μητρόπολη Δημητριάδος - Θυρανοίξια παλαιού καθολικού στην Ανατολή Αγιάς

Δευτέρα, 29 Αυγούστου, 2016



 

Την μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου τίμησε η Τοπική μας Εκκλησία, με επίκεντρο Ιερές Μονές και Ιερούς ενοριακούς Ναούς του Πηλίου.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Τιμίου Πρόδρομου Βυζίτσας, παρουσία πλήθους προσκυνητών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «ο Τίμιος Πρόδρομος έχει σε όλους κάτι να μας πει. Καταρχάς, μας διδάσκει με την εμπιστοσύνη στον Θεό και την πιστότητα στην αποστολή του, που τον ανέδειξαν τον τελευταίο των Προφητών και τον πρώτο των Ευαγγελιστών... Το επόμενο χαρακτηριστικό του είναι η αλήθεια του λόγου του... Όποιος παραμένει πιστός στην αλήθεια αυτού που κηρύττει έχει ως τίμημα, πολλές φορές και την ίδια του τη ζωή. Και ο Πρόδρομος πλήρωσε την τιμιότητα των λόγων του με τον έλεγχο της εξουσίας, που δεν αντέχει την αλήθεια, αλλά συνήθως προτιμά το εύκολο ψέμα... Τέλος, ο Πρόδρομος δίδαξε τί σημαίνει λιτότητα και αυτάρκεια στη ζωή μας... Στην εποχή μας, έχοντας εμποτιστεί με τη λογική της υπερκατανάλωσης, καλούμεθα να πληρώσουμε το τίμημα... Να γιατί ο Πρόδρομος μιλά σε όλους μας...».

 

Ανήμερα της εορτής ο κ. Ιγνάτιος λειτούργησε στον Ιερό Τιμίου Προδρόμου Αφετών, παρουσία της Υφυπουργού Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη, της Αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του Δημάρχου Νοτίου Πηλίου κ. Νικολάου Φορτούνα και πλήθους προσκυνητών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, εξ ονόματος της ενορίας, απένειμε τιμητική πλακέτα στον απερχόμενο εφημέριο του χωριού, Πρωτ. Σταμάτιο Σταθαράκο, «επί τη συμπληρώσει τεσσαράκοντα (45) ετών ευδοκίμου Ιερατικής διακονίας στην ενορία» και εξ ονόματος της Ιεράς Μητροπόλεως Τιμητικό Δίπλωμα. Ο κ. Ιγνάτιος εξήρε το ήθος και την απλότητα του π. Σταματίου, αλλά και το γεγονός ότι άνοιξε το δρόμο για την διαδοχή του, στο πρόσωπο του Ιερομονάχου Θεοκλήτου. Τον συνεχάρη για όσα προσέφερε στον τόπο του, μένοντας πιστός στο καθήκον και στην αποστολή του και τόνισε ότι, όπου υπάρχει ευλαβής ιερέας, εκεί προκύπτει και καλός διάδοχος.   

 

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το παραδοσιακό φαγητό, που παρασκευάζεται στο χωριό αυτή τη μέρα και τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων στο νέο Σπίτι του Πολιτιστικού Συλλόγου Αφετών «Αφέντρες των Αφετών».

 

Θυρανοίξια αναστηλωμένου Καθολικού Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς

 

Το Σάββατο 27/8 ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος τέλεσε τα Θυρανοίξια του αναστηλωμένου Καθολικού της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, παρουσία του Θεοφ. Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου, τοπικών αρχόντων και πλήθους προσκυνητών.

Στην προσφώνησή της η Ηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Θεοδέκτη τόνισε ότι «σήμερα ζούμε το θαύμα της μεταμόρφωσης του ξεχασμένου Ναού, του χαμένου και απόμερου Μοναστηριού, από ερείπια σε λειτουργικό χώρο, από χαλάσματα σε στολίδι, από επικίνδυνο και κλειστό σκοτεινό όγκο, σε φωτεινό φάρο προσευχής, άσκησης και κατάνυξης». Τέλος, ευχαρίστησε ονομαστικά όσους και όσες εργάστηκαν και προσέφεραν ποικιλοτρόπως στην πραγμάτωση του έργου.

Από τη μεριά του ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην εικόνα που αντίκρισε όταν πρωτοεπισκέφθηκε τη Μονή, εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης, ενώ εξήρε το θαύμα που επετέλεσε ο Θεός και ο Τίμιος Πρόδρομος, στα πρόσωπα των Μοναζουσών, οι οποίες έδωσαν ζωή στον τόπο. Χαρακτήρισε το έργο «δώρο Θεού και καρπό πίστεως και εμπιστοσύνης» και συνεχάρη από καρδιάς την Γερόντισσα και την Αδελφότητα, καθώς και τους συμπαραστάτες στο έργο της Μονής.

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ