Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Μνήμη του Αγίου Θεοδώρου του Γαβρά

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2011



Η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Γαβρά θα εορτασθεί πανηγυρικά την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στον Ιερό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, με Θεία Λειτουργία στην οποία θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, (γόνος Γορτυνίων Γαβράδων) 

Αμέσως μετά, στο Πν. Κέντρο του Ναού θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η Αδελφότητα των Απανταχού Γαβράδων «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς», κατά την οποία θα ομιλήσει ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ Κοινωνικών Επιστημών και Λέκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα «Ο Δούκας του Πόντου Θεόδωρος Γαβράς και ο Μεσαιωνικός Πολιτισμός»

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακά Ποντιακά τραγούδια.

 

Λίγα λόγια για τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά

Ο Άγιος καταγόταν από την κωμόπολη Άρτα Χαλδίας του Πόντου και χρημάτισε στρατιωτικός αρχηγός και κυβερνήτης της Τραπεζούντος. Ανεδείχθη υπερασπιστής της Ορθοδόξου πίστεως και προστάτης των πτωχών και των αδυνάτων. Σε μία συμπλοκή με τους Σελτζούκους Τούρκους συνελήφθη αιχμάλωτος και προκειμένου να μην αρνηθεί το Χριστό και την πίστη του, μαρτύρησε μετά από φρικτά και μεγάλα βασανιστήρια, στις 2 Οκτωβρίου 1098 στη Θεοδοσιούπολη (Ερζερούμ)

(Πηγή: «Ο Μεγαλομάρτυς Άγιος Θεόδωρος ο Γαβράς, Συναξάρι, μετά Ακολουθίας Πανηγυρικής». Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος 2003)





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ