Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Πραγματοποιήθηκε η Συνέλευση Διδασκόντων για την κοινωνική ένταξη μαθητών ΡΟΜΑ

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, 2016



 

 

 

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5/11 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, κοινή συνεδρίαση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της περιοχής Αλιβερίου, όπου φοιτούν παιδιά Ρομά, με θέμα: «Συνύπαρξη και μαθητική διαρροή μαθητών Ρομά». Η συνεδρίαση έγινε με πρωτοβουλία των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.κ. Γ. Πολύζου και Σ. Σαβελίδη αντίστοιχα και συντόνισε ο Θεολόγος Καθηγητής και Δ/ντής του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου κ. Απόστολος Ζαχαρός. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε στο άτυπο δίκτυο στήριξης των Ρομά που από  τον Οκτώβριο του 2014 βρίσκεται σε εξέλιξη. Το δίκτυο αυτό προέκυψε με την σύμπραξη α) της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος β) της κοινωφελούς επιχείρησης ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου και γ) του προγράμματος εκπαίδευσης παιδιών Ρομά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό τον Καθηγητή του τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης κ. Χρ. Γκόβαρη και ομάδας φοιτητών. Στο Δίκτυο, επίσης, αυτό συμμετέχουν δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της πόλης όπου φοιτούν παιδιά Ρομά. Το αποτέλεσμα είναι ότι σημαντικός αριθμός παιδιών μεταξύ των οποίων και κορίτσια (πράγμα όχι αυτονόητο λόγω της κουλτούρας) φοιτά συστηματικά στα σχολεία της περιοχής και τελειώνοντας το Δημοτικό Σχολείο συνεχίζει στο Γυμνάσιο. Οι μαθητές αυτοί συγκροτούν την ομάδα «Ρομαλέοι». Επίσης, αναφέρθηκε και στην ποδοσφαιρική ομάδα και Ακαδημία «Δημητριάς» και στην μικτή ομάδα χορωδίας και το ρόλο της τοπικής Εκκλησίας.

Χαιρετισμό απηύθηναν η Δ/ντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας κ.κ. Πολύζος και Σαβελίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Νομού κ. Η. Κουτσερής και ο υπεύθυνος του σταθμού συμβουλευτικής νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Πλαγεράς.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν εισηγήσεις από τον Καθηγητή του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Χρ. Γκόβαρη, την κ. Ελένη Μπαφέ, εκπρόσωπο του συνηγόρου του παιδιού και τις υπεύθυνες του κέντρου στήριξης των Ρομά της κοινωφελούς επιχείρησης ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου κ. κ. Ιουλία Τριανταφύλλου και Αιμιλία Στάικου.

Κατόπιν, ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των παρισταμένων Νηπιαγωγών, Δασκάλων και Καθηγητών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε στους συμμετέχοντες ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας.

 

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ