Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Είναι ανάγκη να εντείνουμε τη λατρευτική μας ζωή» - Γιορτάστηκε η μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Κουκουζέλους

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2011



Μέσα σε μουσική πανδαισία τελέστηκε και φέτος ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Κουκουζέλους (30/9), προστάτου του Ομωνύμου Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Τα δύο ιερά αναλόγια πλαισίωσαν πλειάδα εν ενεργεία και μαθητευομένων Ιεροψαλτών, υπό την Δ/νση του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού κ. Μιχάλη Μελέτη και του Λαμπαδαρίου κ. Ευσταθίου Γραμμένου.  Στο τέλος του Εσπερινού τελέστηκε ο Αγιασμός ενάρξεως της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής για το νέο Εκκλ/κό έτος.

Ακολούθησε προσφώνηση του Προέδρου του Συνδέσμου Ιεροψαλτών κ. Πέτρου Μπλάνα και αντιφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους Ιεροψάλτες για το έργο που παρήγαγαν την προηγούμενη χρονιά, τόσο στην διακονία του ιερού αναλογίου, όσο και στην επιμόρφωσή τους, μέσω ειδικών σεμιναρίων. Συνεχάρη, επίσης, ειδικώς τον Δ/ντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Τοπικής Εκκλησίας, Πρωτοψάλτη κ. Μιχάλη Μελέτη, για την σπουδαία εργασία που επιτελείται στη Σχολή κατά τα τέσσερα έτη των σπουδών, αλλά και για την καλλιέργεια Εκκλ/κού ήθους που επιτυγχάνεται μέσα από την διδασκαλία και σπουδή της Βυζαντινής μουσικής τέχνης. Προανήγγειλε δε την λειτουργία Μουσικής κατασκήνωσης, για πρώτη φορά, το επόμενο καλοκαίρι στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις του Αγίου Λαυρεντίου. 

 

Επεσήμανε ότι «το σπουδαιότερο έργο της Εκκλησίας, το οποίο διακονούν και οι Ιεροψάλτες είναι η προσευχή που πηγάζει από τη Λατρεία της Εκκλησίας. Κυρίως στην εποχή μας κατά την οποία ο λαός μας επιστρέφει στην Εκκλησία οι Ιεροψάλτες, αλλά και όλοι οι παράγοντες της Θείας Λατρείας, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι ψάλλοντας εκφράζουμε τα συναισθήματα και τις καρδιές των πιστών μας...» Κάλεσε τους διακόνους της Ψαλτικής τέχνης «να εκφράζουν διαρκώς την ανάγκη του λαού μας για ζωντανή προσευχή, με την στάση, το ήθος, την απόδοσή τους, με το δόσιμο της ψυχής τους...»

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος τόνισε την ανάγκη «να εντείνουμε την λατρευτική μας ζωή. Έτσι θα απαντήσουμε στην κρισιμότητα των καιρών. Όλοι μας το έχουμε ανάγκη. Θεραπεύει ψυχές οι Λατρεία, εκφράζει όλα τα συναισθήματα, ιδιαίτερα του πόνου και της αγωνίας, αλλά και την ελπίδα μας που είναι ο Χριστός μας... Είναι η ώρα της Εκκλησίας, όχι απλά για να δώσει ένα πιάτο φαγητό ή να καλύψει το έλλειμμα του κοινωνικού κράτους, αλλά κυρίως να δώσει στις ψυχές της δυνατότητα να βλέπουν στον ουρανό, να μιλούν με τον Θεό για να αντλούν τη δύναμη προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της εποχής μας...»

 

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επέδωσε τα Πτυχία και τα Διπλώματα στους αποφοίτους της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής.




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ