Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Σεμινάριο για την ενδοοικογενειακή βία παρακολούθησαν οι Πνευματικοί

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2016



 

Tο διήμερο 16 και 17 Νοεμβρίου, στα πλαίσια της επιμόρφωσης νέων πνευματικών, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος διοργάνωσε διήμερο σεμινάριο για την ενδοοικογενειακή βία, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση σχετικά με τις μορφές κακοποίησης και παραμέλησης, την συμπτωματολογία τους, την ψυχοπαθολογία της οικογένειας, το νομικό πλαίσιο και τις δυνατότητες  χειρισμού του όλου θέματος. Οι εισηγητές  Αντώνης  Καρζής-Ψυχίατρος, Αφροδίτη Βρόντη-Ψυχολόγος, Εύα Γεράση-Παιδοψυχίατρος, Αποστολία Ράπτη-Κοινωνική Λειτουργός, Ερασμία Καλαφάτη-Δικηγόρος, π. Σεβαστιανός Ζερβός Ψυχολόγος-Θεολόγος, προήλθαν όλοι από την τοπική επιστημονική κοινότητα και είναι  μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου Μαγνησίας για Κακοποιημένα και Παραμελημένα  Άτομα (Κα.Πα.).

Την πρώτη ημέρα, κατά το θεωρητικό κομμάτι του σεμιναρίου, παρασχέθηκε εκτενής πληροφόρηση σχετικά με τον ορισμό της ενδοοικογενειακής  βίας και τις μορφές της, τόσο την  σωματική που μπορεί να περιλαμβάνει σπρωξίματα, ξυλοδαρμό, χρήση όπλου και σε κάποιες  ακραίες περιπτώσεις  μέχρι και φόνο, όσο και την ψυχολογική που μπορεί να εκδηλώνεται με ελεγκτική, υβριστική, υποτιμητική και εξευτελιστική συμπεριφορά, οικονομικό έλεγχο ή και εκβιασμό για τα παιδιά - εάν υπάρχουν. Η πληροφόρηση επεκτάθηκε και σε θέματα σχετικά με  την διαφυλικότητα του προβλήματος, κατά την οποία διεφάνη ότι αφορά άνδρες και γυναίκες εξίσου, με μόνη διαφορά τη συχνότητα πρόκλησης σωματικής βλάβης και τη σοβαρότητά της.

Επίσης, αναπτύχθηκαν θέματα αναφορικά με τη σύνδεση της ενδοοικογενειακής βίας με πολιτιστικά κριτήρια, τα προβλήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να ανακύψουν όπως  η διαταραχή του μετατραυματικού στρες και η κατάθλιψη, την ύπαρξη ή όχι παραγόντων που προδιαθέτουν  την άσκηση βίας, τις υποστηρικτικές δομές που υπάρχουν, αλλά και τις ελλείψεις τους. Αναλύθηκε λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να παρέμβουν οι υπηρεσίες και οι ειδικότητες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση ενός περιστατικού κακοποίησης-παραμέλησης. Παρουσιάστηκαν δε διεξοδικά ο νόμος 3500/06 περί ενδοοικογενειακής βίας και οι τρόποι  που ένας πνευματικός μπορεί να βοηθήσει το θύμα, μέσα από την διακριτική, υποστηρικτική του παρουσία, σε συνεργασία πάντα με τους υπεύθυνους φορείς.

Τη δεύτερη ημέρα, κατά το βιωματικό μέρος, έγινε προβολή σχετικής με το θέμα ταινίας καθώς και παρουσίαση περιστατικών κακοποίησης, όπου  οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν, τρόπον τινά, τα όσα ειπώθηκαν στο θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου. Ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος στον οποίο δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες-επεξηγήσεις, προκλήθηκαν προβληματισμοί και προτάθηκαν τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου. Στο τέλος των εργασιών του σεμιναρίου  διατυπώθηκε, εκ μέρους των παρακολουθησάντων, η ανάγκη και το αίτημα για περαιτέρω παρόμοιες δράσεις.

 





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ