Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Εκδήλωση για τα παιδιά με Ειδικά «Προσόντα» στον Αλμυρό

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2011



Μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση για τα Παιδιά με Ειδικά «Προσόντα» πραγματοποιήθηκε στο Ειδικό Σχολείο Αλμυρού την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, εξ αφορμής της Παγκοσμίας Ημέρας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Την εκδήλωση, στην οποία παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, συνδιοργάνωσαν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το Ειδικό Νηπιαγωγείο, τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αλμυρού, μαζί με το Σύλλογο Γονέων ΑMΕΑ «Στοργή». Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Τα Δικαιώματα του Παιδιού» και η παρουσίαση του βιβλίου  «Τα Θρησκευτικά στην Ειδική Αγωγή»

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Δ/ντές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού κ. Σάββας Ευαγγέλου και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. κ. Λάμπρος Μορφακίδης και στη συνέχεια τα παιδιά των Σχολείων, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, παρουσίασαν με εικαστικό τρόπο τα δικαιώματά τους.

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου «Τα Θρησκευτικά στην Ειδική Αγωγή», μιας πρωτοβουλίας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και του Ειδικού Σχολείου Αλμυρού, η οποία αποσκοπεί στην καλλιέργεια της θρησκευτικότητας των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Το βιβλίο προλόγισε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας κ. Ιωάννης Παπαϊωάννου και παρουσίασαν οι κ.κ. Γεώργιος Γιαννιός, Θεολόγος και Νανά Τσεκούρα, Ειδική Νηπιαγωγός, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα της ύπαρξης του βιβλίου, παρουσιάζοντας ενδεικτικά δύο από τα δεκατέσσερα συνολικά μαθήματα.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, εμφανώς συγκινημένος, συνεχάρη τους Δασκάλους των δύο Ειδικών Σχολείων του Αλμυρού, για τους οποίους είπε πως «στα χέρια ικανών ανθρώπων ακόμη και όταν ένα σύστημα μπορεί να φαίνεται και να είναι ανεπαρκές, ακόμα και όταν η Πολιτεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί απόλυτα στις υποχρεώσεις της, αρκούν πρόσωπα με αγάπη, με θέληση, που ξεπερνά τα όρια του καθήκοντος, για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις και να ζουν με ένα θαύμα...»

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος στράφηκε στους γονείς των παιδιών και μίλησε για τον πόνο και τον Γολγοθά που ανεβαίνουν καθημερινά. Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «αν δούνε τα πράγματα με έναν τρόπο πραγματικής αγάπης και στοργής τότε γίνονται πιο πλούσιοι από όλους μας και έχω ζήσει και ξέρω τέτοιους γονείς που μέσα από έναν τέτοιο σταυρό, μια πορεία Γολγοθά που κράτησε και κρατάει χρόνια ολόκληρα, βρήκαν την Ανάσταση και τον Παράδεισο, την ανθρωπιά και την καλοσύνη και την προσέφεραν πλουσιοπάροχα και σε αυτούς που δεν πέρασαν από μια τέτοια δοκιμασία...»

Ακολούθως ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στις ευθύνες της κοινωνίας για την υποβαθμισμένη θέση των Ατόμων με Αναπηρία στην πατρίδα μας και κάλεσε σε αυτοκριτική, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πόσοι από εμάς εξομολογηθήκαμε, όταν βάλαμε το αυτοκίνητο μας στο πεζοδρόμιο εμποδίζοντας την διέλευση αναπηρικού αμαξιδίου; Το νιώσαμε σαν αμαρτία; Πόσες φορές εξομολογηθήκαμε εμείς ότι προσβάλαμε με το βλέμμα μας και με τον τρόπο και με την ερώτησή μας δυο γονείς που έχουν ένα ιδιαίτερο παιδί στο σπίτι τους, που τους κάναμε να τρέπονται να το εμφανίσουν στην κοινωνία; Πόσες φορές νιώσαμε την ανάγκη να ζητήσουμε συγνώμη, γιατί δεν πήραμε μέτρα, όταν φτιάχναμε ένα Ναό, όταν δημιουργούσαμε ένα δημόσιο κτήριο, για την πρόσβαση και σε αυτούς τους ανθρώπους; Είναι η ώρα να αντιληφθούμε τις ευθύνες μας απέναντι στα δικαιώματα των παιδιών. Και τότε μόνο θα μπορούμε να λέμε ότι είμαστε κοινωνία Χριστού, κοινωνία αγάπης, αλληλεγγύης, ενότητας, που αξίζει να έχουμε πολιτισμό...»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε πατρική πρόσκληση προς όλους: «σάς καλώ και πάλι να γίνουμε μια κοινωνία που θα ξέρουμε όχι να ξεχωρίζουμε και να βάζουμε στο περιθώριο ανθρώπους, αλλά να αναδεικνύουμε τις οικογένειες και τα παιδιά με τα ειδικά προσόντα και κυρίως να πείσουμε τους γονείς των παιδιών και σε όσους βρίσκονται μέσα σε αυτό το χώρο, ότι τα παιδιά αυτά έχουν μέλλον και δεν θα μείνουν παραπεταμένα σε κανένα στάδιο και σε καμία φάση της ζωής τους...»




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ