Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

2η Ημέρα Αντιαιρετικού Σεμιναρίου στη Μητρόπολη Δημητριάδος. Στο επίκεντρο οι πλάνες των Πεντηκοστιανών.

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2012



Συνεχίστηκε, για 2η ημέρα, το τριήμερο Ιερατικό Σεμινάριο, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, με θέμα «Ενημέρωση σε θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας».

Πρώτος ομιλητής της ημέρας ήταν ο Αρχιμ. Αυγουστίνος Μύρου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων & Κοζάνης, ο οποίος μίλησε με θέμα «Απαντήσεις σε βασικές πλάνες των Πεντηκοστιανών». Ο π. Αυγουστίνος κατέγραψε ως τέτοιες Α. τον ισχυρισμό ότι κατέχουν την αλήθεια και αποτελούν την αληθινή Εκκλησία, Β. ότι δέχονται ως μοναδικό κριτήριο της πίστεώς τους την Αγία Γραφή, Γ. την διαστρέβλωση της διδασκαλίας της Εκκλησίας περί των Ιερών Μυστηρίων, Δ. την παρερμηνεία του χαρίσματος της γλωσσολαλίας και Ε. την εφεύρεση του νέου δόγματος για την αρπαγή της Εκκλησίας. 

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος, Υπεύθυνος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως & Πρεβέζης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Τα ποιμαντικά κενά που δικαιολογούν μία «δεύτερη Πεντηκοστή» και πώς θεραπεύονται».

Ο π. Βαρνάβας, αφού ξεκαθάρισε ότι «η Εκκλησία μας μόνο μία Πεντηκοστή δέχεται» και ότι «άλλη Πεντηκοστή δεν περιμένουμε», αλλά, κατά τον αείμνηστο π. Ιωάννη Ρωμανίδη «αυτή η Πεντηκοστή είναι μία συνεχιζόμενη εμπειρία και συμμετοχή εντός της Εκκλησίας εις τους διαφόρους βαθμούς τελειότητος...», επεσήμανε ότι, στο πλαίσιο αυτό, μας χρειάζεται μία «δεύτερη» Πεντηκοστή, αφού στην εποχή μας παρατηρούνται συμπτώματα πνευματικής νέκρας, βασικά σημάδια της οποίας, κατά τον Άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο, είναι «η άγνοια και η αναισθησία».

Ως τρόπους αντιμετώπισης της νοσηρής αυτής κατάστασης και φάρμακα για την θεραπεία της, ο ομιλητής πρότεινε «Α. την ένταξη και τον έλεγχο της προσωπικής εμπειρίας μέσα στην καθολική εμπειρία της Εκκλησίας, Β. την εμπειρική συμμετοχή στην Εκκλ/κή αλήθεια, αλλά και την επαρκή θεολογική κατάρτιση των ασκούντων διδακτικό έργο, Γ. την κατοχύρωση με την γλώσσα (του εκάστοτε τόπου και) της εκάστοτε εποχής της υπερβαινούσης τα νοήματα και ρήματα εμπειρίας της Πεντηκοστής (π. Ιωάννης Ρωμανίδης), Δ. την υιοθέτηση ζωντανής κατανοητής γλώσσας για την ενίσχυση της συνειδητής συμμετοχής στη Λατρεία, Ε. την ποιμαντική αξιοποίηση της σωστής σημασίας του θαύματος και Στ. την αφύπνιση και άσκηση συνεχούς ετοιμότητας μέσω της υγιούς εσχατολογίας»

Τρίτος ομιλητής ήταν ο κ. Βασίλειος Τσίγκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Δογματικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.,  ο οποίος μίλησε με θέμα «Θεολογική θωράκιση των μελών της Εκκλησίας έναντι των αιρέσεων»

Ο Καθηγητής επεσήμανε «πέντε κύριους άξονες - θεμέλια, που συνιστούν τον απαραίτητο Θεολογικό εξοπλισμό, ικανό να θωρακίσει τα μέλη της Εκκλησίας έναντι των ποικιλώνυμων και πάσης μορφής αιρέσεων». Οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:

Α. «Η Ενότητα της εκκλησίας, η οποία «σημαίνεται εν τοις Μυστηρίοις» και «διά των Μυστηρίων»

Β. Η Ορθοδοξία της Πίστεως και η Ορθοπραξία, που συναποτελούν ενιαία και αδιάσπαστη πραγματικότητα

Γ. Το Σωτηριολογικό, Εκκλησιοκεντρικό και θεραπευτικό κριτήριο της αντιαιρετικής συγγραφής των Αγίων Πατέρων

Δ. Η αποφυγή των σχισμάτων και των διαιρέσεων και

Ε. Το λειτούργημα του Επισκόπου, ο οποίος είναι ο Αρχιερέας, ο Διδάσκαλος και ο Ποιμένας της Επισκοπής, που προΐσταται και αποτελεί το ορατό κέντρο, το φύλακα και εγγυητή ενότητας της Εκκλησίας»

Ακολούθησε γόνιμος και ζωηρός διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων κληρικών και των ομιλητών, με συντονιστή τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ