Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

SOS για τα κειμήλια των Τρικέρων

Τετάρτη, 28 Μαρτίου, 2012



Δύο επιφανείς Τρικεριώτες τιμήθηκαν (27/3/2012) σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ειδική Ενοριακή Επιτροπή (Ε.Ε.Ε.) Διασώσεως & Αναδείξεως Κειμηλίων Ενορίας Τρικέρων, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίοι σημάδεψαν, με την ζωή και το έργο τους, τα πολιτιστικά και εκκλησιαστικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν ο αείμνηστος Διδάσκαλος Κωνσταντίνος Πατρίκος και ο επίτιμος Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Τρικέρων κ. Δημήτριος Νιζάμης.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο κ. Νικόλαος Φορτούνας, Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, ενώ ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. π. Θεοδώρου Μπατάκα  αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής μέχρι σήμερα αλλά και στους λόγους για τους οποίους αποδίδονται οι τιμητικές διακρίσεις. Τόνισε, ακόμα, τον αγώνα που καταβάλει η Επιτροπή για την διάσωση των κειμηλίων των Τρικέρων, κάτω από δύσκολες οικονομικές και άλλες συνθήκες, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στο περίφημο Τέμπλο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Τρικέρων, το οποίο απειλείται με αφανισμό, αν δεν συντηρηθεί. Επεσήμανε, επίσης, ότι μακροπρόθεσμος στόχος της Επιτροπής είναι η δημιουργία Εκκλ/κού Μουσείου στο Τρίκερι, όπου θα συγκεντρωθούν τα κειμήλια της περιοχής.

Ακολούθησε ομιλία του κ. Ευσταθίου Αναγιάννη, Αρχιπλοιάρχου Λιμενικού Σώματος ε.α. και μέλους της Ε.Ε.Ε. ο οποίος αναφέρθηκε στα προσωπικά του βιώματα από την συνύπαρξή του με τα τιμώμενα πρόσωπα.

Την παρουσίαση του βιογραφικού και του έργου του αείμνηστου δασκάλου και λογίου Κων/νου Πατρίκου, έκανε ο κ. Απόστολος Παπαθανασίου, δικηγόρος και συγγραφέας, ενώ το Βιογραφικό του Επίτιμου Πρωτοψάλτου της Αγίας Τριάδος Τρικέρων κ. Δημητρίου Νιζάμη, ανέγνωσε ο κ. Ιωάννης Πατρίκος, Φιλόλογος - τ. Λυκειάρχης και Γραμματέας της Ε.Ε.Ε.

Ακολούθησε η επίδοση τιμητικών πλακετών από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο στην σύζυγο του αειμνήστου Κων/νου Πατρίου και στον κ. Δημήτριο Νιζάμη.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους συντελεστές της προσπάθειας αυτής, τα μέλη της επιτροπής για την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν τα δύο αυτά μεγάλα αναστήματα της τοπικής κοινωνίας και τόνισε τον σημαντικό ρόλο του δασκάλου στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών καθώς επίσης και του ψάλτη στην διάσωση της ελληνικής μας γλώσσας και της ελληνορθόδοξης μας παραδόσεως.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας του π. Θεοδώρου Μπατάκα: «Ο Θρόνος του Μ. Ναπολέοντος προσκυνητάρι της Παναγίας στον Ναό της Αγίας Τριάδος Τρικέρων».




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ