Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Τη χαρά της Ανάστασης δε μπορεί να μάς τη φορολογήσει κανείς»

Δευτέρα, 2 Απριλίου, 2012



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως, το Περιφερειακό Τμήμα Αλμυρού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Αλμυρού με θέμα: «Εκκλησία και Λαϊκός Πολιτισμός»

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ομιλία του κ. Απόστολου Ζαχαρού, Δρ. Θεολογίας - Διευθυντή του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου με θέμα: «Πασχαλινά Λαογραφικά - Μεγαλοβδομαδιάτικα δρώμενα». Ο ομιλητής, με γλαφυρό τρόπο, παρουσίασε το θεολογικό νόημα των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδος, ενώ ανέπτυξε και τα διάφορα λαογραφικά δρώμενα, τα έθιμα των ημερών, τα οποία, εν πολλοίς, τείνουν να εξαλειφθούν στο όνομα του εκμοντερνισμού.

Ακολούθησε η προβολή DVD «Οι παλιές μας... οι αυλόπορτες...» της κ. Βασιλικής Τράκη, οι «Χοροί και τραγούδια της άνοιξης», από την παιδική ομάδα του Περιφερειακού Τμήματος Αλμυρού και δρώμενο «Χοροί και τραγούδια του Λαζάρου», από την εφηβική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.

Στον χαιρετισμό του ο Πρωτ. Γεώργιος Μπέκας, Αρχιερατικός Επίτροπος Αλμυρού, τόνισε τη συνύπαρξη Εκκλησίας και λαϊκής παράδοσης - πολιτισμού, υπογραμμίζοντας και τη συνεργασία της τοπικής Εκκλησίας με το Λύκειο των Ελληνίδων, μιας και δραστηριότητες του Περιφερειακού Τμήματος Αλμυρού θα στεγάζονται σε αίθουσα του Ιδρύματος Στεργίου στον Αλμυρό. Από την μεριά της η κ. Ελένη Κότση, Έφορος του Περιφερειακού Τμήματος Αλμυρού του Λ.Ε.Β. ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, ενώ η κ. Αθανασία Τσιλιβίδου, Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, συνεχάρη τους εμπνευστές και διοργανωτές της εκδήλωσης, προτρέποντάς τους σε υλοποίηση ανάλογων δραστηριοτήτων.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μεταξύ άλλων, είπε πως «Τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας είναι ζυμωμένα με την εκκλησιαστική μας ζωή... Μέσα απ' αυτά πηγάζει κάτι σημαντικό. Ότι συμπορευόμαστε. Στα ήθη και στα έθιμα κανείς δεν είναι μόνος του ποτέ. Είμαστε πάντοτε όλοι μαζί. Από τα δώρα που ανταλλάσουμε, από τις ιστορίες που διηγούμεθα, από τον τρόπο που ζούμε. Και τούτη τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή η Εκκλησία, για μια άλλη φορά, μάς έχει καλέσει όλοι μαζί να πορευτούμε. Αυτό είναι το νόημά της. Δεν μένει κανείς κλεισμένος στον εαυτό του και στο σπίτι του. Όλοι μαζί λατρεύουμε το Θεό μας, όλοι μαζί προσευχόμαστε, όλοι μαζί νηστεύουμε. Γιατί ακριβώς έχουμε ανάγκη την άσκηση. Όχι για να στερηθούμε κάποιες τροφές, αλλά για να έχει ο νους μας την υπόμνηση ότι χρειαζόμαστε τούτη την περίοδο να καθαρίσουμε τις αυλές, αλλά και τις ψυχές μας.

Είναι όμορφο! Γιατί ακριβώς ο άνθρωπος είναι μια ψυχοσωματική οντότητα. Και νιώθει την ανάγκη να είναι καθαρός για να γιορτάσει το Πάσχα! Έτσι, λοιπόν, συμπορευόμαστε και φτάνουμε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα όπου είναι το αποκορύφωμα μιας πορείας και μιας ασκητικής, προκειμένου να ζήσουμε και να βιώσουμε τη χαρά του Πάσχα, το πέρασμα στην άλλη ζωή.

Και τώρα θα πάρω αφορμή από τις αυλόπορτες. Μου θύμισε μια όμορφη εικόνα που διασώζεται και απ' τα παιδικά μας χρόνια, εκεί όπου ο Χριστός χτυπάει μια πόρτα. Όλοι την έχετε δει. Αυτή η πόρτα, λοιπόν, έχει ένα μυστικό. Δεν έχει χερούλι για ν' ανοίξει απ' έξω. Πρέπει κάποιος να την ανοίξει από μέσα. Έχει το μάνταλο να σημάνει. Καμιά φορά είναι και η καμπάνα να χτυπήσει. Ποτέ, όμως, δεν μπορεί, για λόγους ασφαλείας, να ανοίξει απ' έξω. Πρέπει πάντα κάποιος να έρθει από μέσα.

Ο Χριστός σέβεται την ελευθερία μας και χτυπάει την πόρτα της ψυχής μας και πρέπει εμείς να την ανοίξουμε για να εισέλθει. Αυτή είναι η πίστη μας. Και είναι η ομορφιά της Ορθοδοξίας μας. Αυτό είναι το μεγαλείο του Χριστού που σταυρώθηκε για μάς και παίρνει πάνω του όλες τις αμαρτίες μας και όλα τα πάθη μας και μάς χαρίζει το αναστάσιμο σώμα Του που κοινωνούμε την Κυριακή του Πάσχα...

... Όταν σταύρωσαν το Χριστό μερικοί πίστεψαν ότι τελείωσαν μαζί Του. Και δεν ήξεραν ότι εκείνη την ώρα όλα ξεκινούσαν. Γιατί η δύναμή Του ήταν η ταπεινή αγάπη. Εκείνοι είχαν την ισχύ και την εξουσία. Ο Χριστός μόνο ματωμένα χέρια. Τα άπλωσε και θυσιάστηκε και έφτασε στο έσχατο σημείο της ανθρώπινης ταπείνωσης. Ήξερε, όμως, ότι ο Άδης δεν τον κρατάει και ο θάνατος δεν τον χωρεί. Και μάς χάρισε την Ανάσταση, τη χαρά της Ανάστασης. Αυτή τη χαρά κανείς δεν μπορεί να μάς τη φορολογήσει, κανείς δεν μπορεί να μάς την κλέψει, κανείς δεν μπορεί να μάς την υποθηκεύσει! Είναι κατάδική μας και ας κάνουν ό,τι θέλουν. Εμείς θα κρατήσουμε και πάλι την Ανάσταση ως αφετηρία ζωής, έστω κι αν περνάμε από το Γολγοθά που πάντα, όμως, οδηγεί στην Ανάσταση»!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Ιερείς της επαρχίας Αλμυρού, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ