Ομιλία του συγγραφέα Κώστα Γανωτή για την Άλωση της Πόλης
Παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - αφιέρωμα στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης που διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, την Κυριακή 27 Μαΐου στο ξενοδοχείο «Ξενία».
Στον χαιρετισμό του ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτ. Δημήτριος Κατσιφός, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους, ενώ αναφέρθηκε και στο φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας. Στη συνέχεια, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Πρωτ. Απόστολος Θάνος ανακάλεσε στη μνήμη όλων την ευλογημένη επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην πόλη του Βόλου και στην Ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια απ' αυτή.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βολιώτης φιλόλογος και συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Γανωτής ο οποίος αναφέρθηκε στους χρόνους πριν την Άλωση, αλλά και στα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν. Συγκεκριμένα μίλησε για την αφιέρωση της Πόλης από τον Μέγα Κωνσταντίνο προς τον Θεό και στην απόδοση της Πόλης από τον ίδιο το Θεό στον Μέγα Κωνσταντίνο και στους διαδόχους του ως πόλη της Θεοτόκου και πως η ίδια η Παναγία επεμβαίνει στην ιστορία της Βασιλεύουσας ανά τους αιώνες. Αξιοσημείωτος ήταν ο παραλληλισμός της κατάστασης που επικρατούσε πριν την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου του 1453, καθώς επήλθε η Άλωση από τη Δύση νωρίτερα από εκείνη των Τούρκων. Ο κ. Γανωτής σημείωσε πως η Άλωση στη Δύση ισοδυναμούσε με πούλημα στη Δύση, με πούλημα συνειδήσεως, κάτι που, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται και σήμερα. Τέλος, μίλησε και για τη σημερινή κατάσταση της Πόλης. Τόνισε πως η Χάρη του Θεού και της Θεοτόκου επισκιάζει ακόμη και σήμερα τη Βασιλεύουσα, ο πληθυσμός της είναι διπλάσιος ακόμη και από αυτόν της ελληνικής επικράτειας, ο σεβασμός δε τόσο των Τούρκων - αλλοθρήσκων, όσο και των Ελλήνων της Πόλης είναι αξιομνημόνευτος. Οι άθεοι λατρεύουν τη Θεοτόκο και επισκέπτονται προς προσκύνηση ορθόδοξα χριστιανικά αγιάσματα, όπως αυτό του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που πιστεύουν κρυφά στο Χριστό, φοβούμενοι για την σωματική τους ακεραιότητα (κρυπτοχριστιανοί). Ο κ. Γανωτής έκλεισε την ομιλία του με μια συγκλονιστική ομολογία Τούρκου κατοίκου της Ίμβρου, ο οποίος, απευθυνόμενος σ' ένα Έλληνα επισκέπτη του νησιού, είπε: «αυτά τα μέρη δεν μας θέλουν. Θα ξαναγίνουν δικά σας. Δεν ξέρω, όμως, αν θα υπάρχουν Έλληνες για να τα ξαναπάρουν», εννοώντας την άλωση της συνείδησης και την απώλεια των αρετών και αξιών των Ελλήνων.
Κατακλείοντας την εκδήλωση, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος συνεχάρη τον ομιλητή για την θαυμάσια ομιλία του, αναφέρθηκε στη γνωριμία τους στον Πειραιά και την κοινή τους πορεία, επαίνεσε τους Ιερείς, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους ανθρώπους που εργάζονται στην Ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου και τέλος, ευχήθηκε όλοι μαζί ενωμένοι να ξεπεράσουμε την κρίση που διέρχεται ο τόπος μας.
Την εκδήλωση πλαισίωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι», ο οποίος παρουσίασε θρήνους και τραγούδια για την Πόλη.