Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Οι Άγιοι Απόστολοι Φίλοι του Χριστού - Εγκαινιάστηκε νέο Πν. Κέντρο στο Παλαιόκαστρο

Κυριακή, 1 Ιουλίου, 2012



Με την δέουσα ιεροπρέπεια εορτάστηκε η Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Τοπική μας Εκκλησία. Την παραμονή της εορτής (29/6) ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε και ομίλησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Αγριάς, παρουσία των Ιερέων της πόλης και πλήθους κατοίκων της περιοχής.

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στον χαρακτηρισμό «Φίλοι του Χριστού», τον οποίο η υμνολογία αποδίδει στους Αγίους Αποστόλους. «Αυτή η φιλία είχε ως βάση και προϋπόθεση την αγάπη και την αλήθεια, ενώ οικοδομήθηκε πάνω σε ακλόνητη εμπιστοσύνη και πίστη. Γι' αυτό η διάρκειά της εκτείνεται στην αιωνιότητα...»

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «οι Απόστολοι γίνονται τα δικά μας πρότυπα μιας ουσιαστικής φιλίας με τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα στην εποχή μας, την άφιλη και αφιλόξενη, όπου κυριαρχεί η μοναξιά και η ατομικότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί χάθηκε η κοινή αλήθεια και λησμονήθηκε η πίστη, αλλά εμείς διατηρούμε την ελπίδα στα πρόσωπα των φίλων μας Αγίων Αποστόλων και του Χριστού που μάς ενώνει. Φιλία με τον Χριστός είναι φιλία με την ελπίδα. Ακόμα και ο θάνατος δεν προκαλεί φόβο σ' εκείνον που έχει φίλο τον Χριστό που αναστήθηκε και κατήργησε τον θάνατο. Ποιος μπορεί να φοβηθεί το ψέμα όταν είναι ενωμένος με τον Χριστό που είναι η αυτοαλήθεια! Ποιος φοβάται τη διχόνοια και το διχασμό όταν είναι ενωμένος μ' Εκείνον που, με το Αίμα Του, ενώνει τους ανθρώπους... Παρ' όλα αυτά η εικόνα της κοινωνίας μας σήμερα δείχνει ότι ξεχάσαμε και προδώσαμε τον μεγάλο μας φίλο Χριστό, ο Οποίος, όμως, δεν αναζητεί την ποσότητα, αλλά την ποιότητα της φιλίας, ακόμα και στους φίλους Του. Μη ξεχνούμε ότι με Δώδεκα απλούς ψαράδες έφερε την αλήθεια Του σ' ολόκληρο τον κόσμο...»

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην κοινή πορεία των Αποστόλων, οι οποίοι διακυβέρνησαν τα πράγματα της πρώτης Εκκλησίας όλοι μαζί, με τρόπο Συνοδικό. «Έτσι πορεύεται η Εκκλησία μέχρι σήμερα, ασχέτως αν σε κάποιους δεν αρέσει. Η Εκκλησία εκφράζεται με την Σύνοδο των Επισκόπων εν Αγίω Πνεύματι κι έτσι διασώζει την αλήθεια, φέρνοντας το μήνυμα του Ευαγγελίου στον κόσμο...»


Ανήμερα τη εορτής ο κ. Ιγνάτιος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Παλαιοκάστρου. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην δημιουργία του νεόδμητου Πν. Κέντρου του Ναού, το οποίο και εγκαινίασε και τόνισε ότι πρόκειται για ένα ακόμα θαύμα: «στην Εκκλησία μας τα έργα αρχίζουν χωρίς χρήματα και ολοκληρώνονται, ενώ στο Κράτος αρχίζουν με χρήματα και δεν ολοκληρώνονται. Στην Εκκλησία υπάρχει χρηστή διαχείριση, αλλά και άνθρωποι που την εμπιστεύονται...»

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον τ. Εφημέριο του Ναού π. Θωμά, με την μέριμνα του οποίου δημιουργήθηκε το Πν. Κέντρο, καθώς και τον νέο Εφημέριο π. Ιωάννη Δήμου, που συνεχίζει το έργο του προκατόχου του. Επαίνεσε, τέλος και τον δωρητή κ. Βογιατζάκη, που συνεισέφερε οικονομικά για την ολοκλήρωση του έργου.




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ