Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Ημερίδα σταθμός για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού στη Μαγνησία (+video)

Τρίτη, 21 Αυγούστου, 2012



Πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα, με θέμα «Βόλος - Πήλιο και Μαγνησία: Ανάπτυξη του Θρησκευτικού - Προσκυνηματικού Τουρισμού», πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της πενθήμερης Διορθόδοξης συνάντησης για τον Θρησκευτικό Τουρισμό που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και ο Δήμος Βόλου.
    Στην Ημερίδα συμμετείχαν τα μέλη των Ορθοδόξων Αντιπροσωπειών Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Κύπρου, εκπρόσωποι και παράγοντες του τουρισμού της Μαγνησίας, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, η Βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αργύρης Κοπάνας.

    Στον Χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Τοπικής Εκκλησίας για την ίδρυση του Γραφείου Προσκυνηματικής Περιήγησης το 2004 και τόνισε: «Κρίναμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε στην εσωτερική και διεθνή προβολή του τόπου μας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, και έκτοτε προσπαθούμε ν’ ανταποκριθούμε σ’ αυτή την πρόκληση, έστω και σε ένα περιβάλλον γενικότερης ύφεσης και εσωστρέφειας. Πιστεύουμε ότι οι φυσικές ομορφιές του Πηλίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας, σε συνδυασμό με τις πάμπολλες πηγές πνευματικού ανεφοδιασμού (Ιερές Μονές και Ιερά Προσκυνήματα), αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία αναγέννησης και αναβάπτισης του κουρασμένου ανθρώπου της εποχής μας. Έχοντας, λοιπόν, συναίσθηση της ποιμαντικής μας ευθύνης έναντι των πνευματικών αναγκών των ανθρώπων, ντόπιων και επισκεπτών, προτείνουμε στους προσκυνητές τον συνδυασμό της επίσκεψης των Ιερών Τόπων και Προσκυνημάτων, την κοινωνία με τους Τοπικούς μας Αγίους και την γνωριμία και επικοινωνία με τις ενορίες και τα Μοναστήρια της περιοχής μας…»

    Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Βόλου, επισημαίνοντας «την εύκολη πρόσβαση με όλα τα μέσα μεταφοράς. Βρίσκεται δίπλα στο Ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, έχει τακτικές ακτοπλοϊκές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, ενώ διαθέτει αεροπορική σύνδεση με κομβικά σημεία της Ελλάδας και της Ευρώπης (Αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου – VOL) και μεγάλες δυνατότητες για πτήσεις charter. Διαθέτει, επίσης, ιδιαίτερα ποιοτικούς χώρους διαμονής και ψυχαγωγίας, σύγχρονες τουριστικές υποδομές, ένα από τα πρώτα και ομορφότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, στα Χάνια Πηλίου, ενώ προσφέρει εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερη γαστρονομία που εξασφαλίζουν στον επισκέπτη άνετη διαμονή και ευχάριστες διακοπές…»

    Στον Χαιρετισμό της η Βουλευτής κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «Αναμφίβολα ο θρησκευτικός -  τουρισμός αποτελεί κορωνίδα της πολιτιστικής και πολιτισμικής έκφανσης ενός λαού ο οποίος είναι κοινωνός πνευματικής και θρησκευτικής δημιουργίας, καθώς συνδυάζει, ταυτόχρονα, την πνευματική καλλιέργεια, την θρησκευτική λατρεία, την ξεκούραση και την αναψυχή…» Σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι «προσπάθεια ανάδειξης προσκυνηματικού τουρισμού, χωρίς την αρωγή της Εκκλησίας είναι αδιανόητη και εξαρχής καταδικασμένη να αποτύχει…»

    Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αργύρης Κοπάνας, ο οποίος μετέφερε τις θερμές ευχές του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού.

    Πρώτος ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Αλέξιος Αλεξόπουλος, Υπεύθυνος του Γραφείου Θρησκευτικού Τουρισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, που μίλησε με θέμα «Θρησκευτικοί προορισμού Ι.Μ.Δ.» Ο π. Αλέξιος αναφέρθηκε διεξοδικά στους προσκυνηματικούς προορισμούς της Τοπικής Εκκλησίας, ενώ ανέδειξε την πνευματική διάσταση που η Εκκλησία δίδει στον θρησκευτικό τουρισμό. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «Το προσκύνημα είναι ένας τρόπος προσέγγισης του ανθρώπου με το Θείο. Προϋποθέτει τη μετάβαση του πιστού στο χώρο που θεωρείται ιερός. Ένα ταξίδι τόσο εξωτερικό, προς το ιερό μέρος, όσο και εσωτερικό, προς την πνευματική ανύψωση. Σε όλες τις περιόδους της ιστορίας, από την αρχαιότητα ακόμα, το προσκύνημα αποτελούσε κίνητρο μετακίνησης ανθρώπων και κατ’ επέκταση, αιτία δημιουργίας «τουριστικού» ρεύματος…» 

    Ακολούθησε η κ. Κερασία Μπαρτζιώκα, Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Βόλου, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Βόλος: Πολιτισμός και Τουρισμός». Η κ. Μπαρτζιώκα σημείωσε ότι «ως Δημοτική Αρχή γνωρίζουμε ότι ο Εκκλ/κός τουρισμός λειτουργεί με κριτήρια πίστεως και όχι εμπορικής εκμετάλλευσης. Απαιτείται λεπτότητα και προσοχή, ενιαίος σχεδιασμός Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος κοινός είναι η προστασία των Εκκλ/κών Μνημείων, η διατήρηση του ιερού τους χαρακτήρα, ο σεβασμός της μοναστικής ζωής και η αποφυγή της εμπορευματοποίησης της θρησκευτικής παράδοσης…»

    Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Κώστας Λεβέντης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, με θέμα «Ξενοδοχεία Μαγνησίας και Θρησκευτικός Τουρισμός». Ο ομιλητής παρουσίασε τις δυνατότητες και τους προορισμούς του τουριστικού προϊόντος στη Μαγνησία και επεσήμανε ότι για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού πρέπει, μεταξύ άλλων, να γίνουν: «α) Αντιμετώπιση του θρησκευτικού τουρισμού σαν πολιτιστικός τουρισμός, β) Σύμφωνα συνεργασιών με αντίστοιχες αντιπροσωπείες ξένων χωρών, γ) Απαραίτητη συνεργασία ανάμεσα σε τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία, δ) συνέργειες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την Ιερά Μητρόπολη, την Πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, ε) Ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, του Δήμου Βόλου και της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, στ) Συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις τουρισμού στις ομόθρησκες χώρες με συγκεκριμένες προτάσεις που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα των θρησκευτικών μνημείων και ζ) Άρση των οποιοδήποτε απαγορεύσεων επισκεψιμότητας στα εκκλησιαστικά μνημεία με ταυτόχρονη φύλαξη αυτών»

    Ακολούθησε ομιλία της κ. Θέκλας Καμμένου, Τουριστικής Πράκτορος Four Wars Travel, εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, με θέμα «Τουρισμός και Θρησκευτικές διαδρομές στο Πήλιο και την ευρύτερη περιοχή». Η ομιλήτρια επεσήμανε ότι «το Πήλιο μπορεί να συνδυάσει την μοναδικότητα του τοπίου του με τα ενδιαφέροντα, τόσο θρησκευτικά, αλλά και αρχιτεκτονικά, μοναστήρια, προσκυνήματα και εκκλησίες. Ο τουρίστας, με αφετηρία το Πήλιο και την πόλη του Βόλου, μπορεί να γνωρίσει και να προσκυνήσει σε μοναστήρια και εκκλησίες μικρές, αλλά ιδιαίτερα κατανυκτικές.  Τα «θρησκευτικά» πανηγύρια βρίσκονται στην ημερήσια ατζέντα των χωριών του Πηλίου δεδομένου ότι οι ντόπιοι βρίσκονται πολύ κοντά στην Πίστη και τον Χριστιανισμό…»

    Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Νίκος Βισβίκης, Ταξιδιωτικός Πράκτορας, μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, που ανέπτυξε το θέμα «Θρησκευτικός πολιτισμός και ελληνική φύση στην περιοχή μας». Ο κ. Βισβίκης παρουσίασε σχεδιαγράμματα συγκεκριμένων εκδρομικών – προσκυνηματικών «πακέτων», όπου ο Πολιτισμός και η φύση θα συνδράμουν στο θρησκευτικό συναίσθημα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «στις ξεναγήσεις μας θα εστιάζουμε στη λαϊκή Τέχνη, όπως αυτή απεικονίζεται π.χ. σε όλα σχεδόν τα τέμπλα των Εκκλησιών του Πηλίου. Θα εστιάζουμε στην ιστορική διαδρομή των Εκκλησιών και Μοναστηριών του Ανατολικού Πηλίου, ως κύτταρα Ελληνικής και Χριστιανικής εκπαίδευσης στα χρόνια της Τούρκικης κατοχής. Τη συμβολή τους στο φρόνημα του αδούλωτου ανατολικού Πηλίου. Στη Ζαγορά π.χ. υπάρχει Βιβλιοθήκη με ιερά κείμενα που ανάγονται μέχρι και τον 13ο αι. Η ίδια η κωμόπολη ανέδειξε δύο Οικουμενικούς Πατριάρχες στο Φανάρι της Πόλης. Στη Ζαγορά πάλι, είναι το σχολείο του Ρήγα, του γνωστού και στη Σλάβικη περιοχή των Βαλκανίων, ως υμνητή της Ελευθερίας…»

    Την Ημερίδα έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή τους και την συμβολή τους στην ανάδειξη του τόσο σημαντικού ζητήματος του Θρησκευτικού Τουρισμού και ευχαρίστησε τα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή του να βρεθούν κοντά μας και να γνωρίσουν τον τόπο μας.
 
    Σήμερα το απόγευμα οι ξένες αντιπροσωπείες θα επισκεφθούν την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αγίου Γεωργίου Νηλείας, ενώ την Τετάρτη 22/8 θα προσκυνήσουν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς και το απόγευμα θα συμμετάσχουν στην μεγάλη Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Παναγίας Κάτω Ξενιάς Αλμυρού.

Για να διαβάσετε τον Χαιρετισμό του Σεβ.Μητροπολίτου Δημητριάδος κ.Ιγνατίου, πατήστε εδώ.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου στο MagnesiaNews.gr




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ