Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Ολοκληρώθηκε η Διορθόδοξη Συνάντηση για τον Θρησκευτικό τουρισμό στο Βόλο

Παρασκευή, 24 Αυγούστου, 2012



Με κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν στο Δημαρχείο Βόλου (23/8) ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Πάνος Σκοτινιώτης και οι επικεφαλής των Ορθοδόξων Αντιπροσωπειών Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Κύπρου, ολοκληρώθηκε η Διορθόδοξη Συνάντηση για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού, που συνδιοργάνωσαν, από 20 έως 24 Αυγούστου, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και ο Δήμος Βόλου.

Πρώτος έλαβε το λόγο ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο και τα στελέχη του Δήμου, που εργάστηκαν για τη Συνάντηση, η οργάνωση της οποίας υπήρξε άψογη. Ευχαρίστησε, επίσης τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την συνεχή προβολή της προσπάθειας, ενώ ευχήθηκε οι ξένοι επισκέπτες να γίνουν οι καλοί άγγελοι στις χώρες τους, προκειμένου οι πιστοί των Εκκλησιών τους να επισκεφθούν την περιοχή μας και να γίνουν μέτοχοι της Εκκλησιαστικής μας παράδοσης.

Ο Δήμαρχος Βόλου χαρακτήρισε την συνάντηση «ουσιαστικό βήμα για την ανάπτυξη αυτής της ειδικής μορφής του τουρισμού, της προσκυνηματικής», ενώ χαρακτήρισε την συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη «μοντέλο για τους τοπικούς φορείς, που όταν ενεργούν ενιαία και συντεταγμένα επιτυγχάνουν θαυμαστά αποτελέσματα». Αναφέρθηκε, επίσης, στο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας, που συνδυάζει τον Μοναστηριακό πλούτο, το θρησκευτικό συναίσθημα – πνευματικότητα, με το φυσικό περιβάλλον, το πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο και την πολιτιστική μας παράδοση. Ευχαρίστησε, τέλος, τις αντιπροσωπείες για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας και την Ιερά Μητρόπολη για την άψογη συνεργασία.

Τον λόγο έλαβε, στη συνέχεια ο επικεφαλής της Ρωσικής αντιπροσωπείας Θεοφ. Επίσκοπος Ποντόλσκ κ. Τύχων, ο οποίος τόνισε την περιεκτικότητα του προγράμματος των ημερών και κατέθεσε τρεις αρχές βάσει των οποίων πρέπει να αναπτύσσεται ο θρησκευτικός τουρισμός: Α. Με αυτόν να ασχολείται πρωτίστως η Εκκλησία, γιατί τότε φθάνει στον τελικό του σκοπό, Β. Να συνδέεται με τοπικές εορτές και πανηγύρεις, προκειμένου οι προσκυνητές να συμμετέχουν σ’ αυτές και Γ. Τα προγράμματα των προσκυνηματικών περιηγήσεων να διαμορφώνονται σε συνεννόηση με τις άλλες Εκκλησίες.

Ο επικεφαλής της Σερβικής Εκκλησίας Θεοφ. Επίσκοπος Βρανίων κ. Παχώμιος επεσήμανε ότι «η Διορθόδοξη συνάντηση είναι αυτό που λείπει σήμερα από την Ορθοδοξία», γι’ αυτό ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Ιγνάτιο για την ευκαιρία αυτής της συνύπαρξης. Μετέφερε, μάλιστα, προφορική πρόταση του Δημάρχου των Βρανίων κ. Άντιτς για την αδελφοποίηση της πόλης του με τον Βόλο, προκειμένου να προκύψουν πολλαπλά οφέλη και στον τομέα του προσκυνηματικού τουρισμού.

Ο επικεφαλής της Ρουμανικής Αντιπροσωπείας Θεοφ. Επίσκοπος Πλοϊστεάνουλ κ. Βαρλαάμ αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στη Ρουμανία για τον θρησκευτικό τουρισμό και μάλιστα, για την Ελλάδα που θεωρείται η πρώτη προσκυνηματική επιλογή στη χώρα. Μίλησε, επίσης, για το αντίστοιχο ενδιαφέρον που υπάρχει στη χώρα του για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και πρότεινε τον σχεδιασμό ταχύρυθμων προγραμμάτων διδασκαλίας για νέους από τη Ρουμανία, σε συνδυασμό με προσκυνηματικές περιηγήσεις στην περιοχή μας.

Ακολούθησε ο επικεφαλής της Βουλγαρικής αντιπροσωπείας Σεβ. Μητροπολίτης Βάρνας & Πρεσλάβας κ. Κύριλλος, ο οποίος συνεχάρη τους συνδιοργανωτές για την άρτια οργάνωση της συνάντησης και τόνισε το πόσο μπορεί να αποδίδει η συνεργασία Εκκλησίας και Δήμου σε ανάλογες πρωτοβουλίες.

Τέλος, ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας, Αρχιμ. Ιερώνυμος Πυλιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου αναφέρθηκε στη βούληση της Κυπριακής Εκκλησίας να ξεκινήσει τη συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού, ενώ ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο κλιμάκιο Κληρικών από την Κύπρο θα επισκεφθούν προσκυνήματα της Θεσσαλίας, προκειμένου να οργανώσουν προσκυνηματικές εκδρομές στο άμεσο μέλλον.

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην δημιουργία νέου ιστοχώρου στο site της Ιεράς Μητροπόλεως, αποκλειστικά για τον θρησκευτικό τουρισμό, που θα παραπέμπει σε ανάλογες ιστοσελίδες του Δήμου και των τοπικών φορέων. Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου, απέκλεισε την οποιαδήποτε οικονομική εμπλοκή της Ιεράς Μητροπόλεως στην ανάπτυξη προσκυνηματικών προγραμμάτων και τόνισε πως «η παρέμβασή μας θα σχετίζεται μόνο με την εγγύηση της Εκκλησιαστικής παρουσίας και την απαραίτητη οργανωτική προετοιμασία»

Την Παρασκευή 24/8 τα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών θα περιηγηθούν προσκυνηματικούς προορισμούς στο Πήλιο και θα αναχωρήσουν για τις έδρες τους.




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ