Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧOΛΕΙΩΝ 2012-2013 (+ Ηχητικό)

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου, 2012



Αγαπητά μου παιδιά

Οι ευλογίες και οι ευχές μας ας δυναμώνουν τη χαρά σας για τη νέα σχολική χρονιά. Επιστρέφετε στο σχολείο, στους δασκάλους και στις δασκάλες, στις παρέες και στις φιλίες σας, στα θρανία και στα βιβλία σας. Επιστρέφετε ξεκούραστα, με νέα δύναμη για εργασία και μάθηση.

Ίσως μετά τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών να αρχίσει σιγά -σιγά να έρχεται και ο φόβος και η αγωνία. Ακούτε κι εσείς πως η χώρα μας θα είναι πιο φτωχή και οι άνθρωποι θα ἐχουν μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες τη νέα χρονιά. Εισβάλλει ο φόβος και φωλιάζει στη δική σας καρδιά κι έρχεται μαζί σας στο σχολείο. Συναντά τους άλλους φόβους των παιδιών αλλά και των δασκάλων σας και μειώνει τη χαρά που φέρνει η καινούρια γνώση και η πρόοδός σας.

Ένας μεγάλος ασκητής της εποχής μας είχε το χάρισμα να ομιλεί απλά, ώστε να τον καταλαβαίνουν όλοι οι άνθρωποι. Κάποτε τον ρώτησαν πώς αντιμετωπίζονται οι κακές σκέψεις που μπαίνουν στο νου μας, οι κακοί λογισμοί. Αυτός απάντησε: «Οι λογισμοί είναι σαν τα πουλιά. Δεν μπορείτε να τα εμποδίσετε να πετάνε, ούτε να σας πλησιάζουν. Κάποια μπορεί να σταθούν κι επάνω σας. Μπορείτε όμως να τα διώχνετε, για να μην κάνουν τη φωλιά τους στο κεφάλι σας».

Σκεφτείτε, λοιπόν, κι εσείς τον φόβο σαν ένα μεγάλο μαύρο πουλί. Έρχεται συχνά και φωνάζει στα αυτιά σας. Μην το φέρετε μαζί σας στο σχολείο.

Σκεφτείτε μία σχολική τάξη ή ένα προαύλιο γεμάτα μαύρα πουλιά που πετούν πάνω από τα κεφάλια των παιδιών! Το ένα μαύρο πουλί παίρνει θάρρος από το άλλο και γίνεται πιο άγριο και ενοχλητικό.

Κι ακόμα χειρότερα. Αυτό το μαύρο κοράκι του φόβου, αν κάνει φωλιά στο κεφάλι σας, μπορεί να γεννήσει. Ο φόβος γεννά είτε το αυγό της οργής που έχει μέσα το φίδι του μίσους, είτε το αυγό της απελπισίας.

Διώξτε αυτό το μαύρο κοράκι και ελάτε στο σχολείο χαρούμενοι, με όρεξη για δουλειά και προκοπή. Πάρτε χαρά από τα καινούρια πράγματα που θα μάθετε να αναγνωρίζετε και να κάνετε, από τους τρόπους συνεργασίας με τους συμμαθητές και τους δασκάλους σας. Γυρίστε στο σπίτι σας φωτεινοί και διώξτε το μαύρο κοράκι μέσα από την οικογένειά σας, από το κεφάλι των γονιών καί των συγγενών σας.

Πώς θα διώξετε αυτό το σκοτεινό πουλί; Το είπε ο ίδιος ο Χριστός μας: «Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβο» Αγαπήστε τον Χριστό και τους ανθρώπους, που σημαίνει δείξτε εμπιστοσύνη στην δύναμή Του και την αγάπη Του. Κοιτάξτε με εμπιστοσύνη όλους τους ανθρώπους, εμπιστοσύνη στη δύναμη και την καλοσύνη τους.

Κι όταν το μαύρο πουλί ξαναπετάξει μέσα στο σπίτι σας, πηγαίνετε εκεί που δεν τολμά να πλησιάσει. Ελάτε στην Εκκλησία, ελάτε στο Κατηχητικό Σχολείο. Ελάτε κοντά στον Χριστό, για να βρείτε παρηγοριά, δύναμη και χαρά. 

Καλή χρονιά και ευλογημένη!

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

 

Ακούστε το μήνυμα, πατώντας παρακάτω:





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ