Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Συνέδριο Στελεχών Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου, 2012



Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του εναρκτήριου Συνεδρίου Στελεχών Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, για το νέο ιεραποστολικό έτος 2012-2013, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Στο συνέδριο συμμετείχαν οι υπεύθυνοι Ιερείς Νεότητος των ενοριών και τα στελέχη του Κατηχητικού έργου της Τοπικής Εκκλησίας.

Το Συνέδριο άρχισε με τον χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Η εισαγωγική εισήγηση από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλο, έγινε στην κατάμεστη αίθουσα "Δημητριάς", όπου οι 250 και πλέον κατηχητές και στελέχη νεότητας, άκουσαν με προσοχή το θέμα: «Πώς πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας, για να μπορούν να μας ακούνε και πώς πρέπει να ακούμε τα παιδιά μας, για να μπορούν να μας μιλάνε».

Όπως ανέφερε ο Σεβ. κ. Παύλος: «Σε μια εποχή που συνεχώς εξελίσσεται, ο κατηχητής πρέπει να προκαλεί με την παρουσία του και να κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών... Να μιλάμε πάντοτε με αγάπη. Τα παιδιά μα κυρίως οι νέοι μας μιλάνε με τον τρόπο τους, μα εμείς πολλές φορές δεν τους ακούμε. Αναλαμβάνουμε πλέον την ευθύνη μέσα από το έργο της κατήχησης, να είμαστε εκεί για εκείνους. Να κατανοούμε το πρόβλημα του κάθε παιδιού... Η ενορία πρέπει να είναι για όλους ζωή και μαθητεία που να τείνει να γίνει οικογένεια! Όλοι εμείς, καλούμεθα να συνδιακονήσουμε, να γίνουμε συνδιάκονοι του έργου του Θεού και να ζήσουμε μέσα σε αυτή την ίδια οικογένεια». Σε άλλη αποστροφή των λόγων του, επεσήμανε πως: «Όλοι μας χρειαζόμαστε την Αλήθεια! Δώστε στα παιδιά και στους νέους την Αλήθεια του Χριστού!»

Στη συνέχεια, σχηματίστηκαν τέσσερις Ομάδες Εργασίας:

Στην πρώτη, που αφορούσε την προσχολική και την πρώτη σχολική ηλικία, η εισηγήτρια Πρεσβυτέρα Κυριακή Μπαθρέλου, Παιδαγωγός - Κατηχήτρια, ανέπτυξε το θέμα: «Μεγάλες προσδοκίες στις μικρές ηλικίες»

Στη δεύτερη, που απευθυνόταν στις τάξεις Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄, Δημοτικού, εισηγητές ήταν ο κ. Στυλιανός Πελασγός, που ανέπτυξε το θέμα: «Από την παρακολούθηση στη συμμετοχή και στη συμπροσευχή. Πνευματικοί και Παιδαγωγικοί στόχοι του νέου κατηχητικού βοηθήματος» και ο κ. Ηλίας Λιαμής, Θεολόγος - Εκπαιδευτικός, που μίλησε με θέμα: «Ο Κατηχητής: εργαλείο παιδαγωγίας - εργαλείο της χάριτος».

Στην τρίτη, που απευθυνόταν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, εισηγητής ήταν ο Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματέας της Σ.Ε. επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, που ανέπτυξε το θέμα: «Πρακτικές οδηγίες συγκρότησης Κατηχητικού Γυμνασίου - Λυκείου και αξιοποίηση της ιστοσελίδας Κατηχήσεως της Ιεράς Συνόδου»

Στην τέταρτη, που αφορούσε στους Ιερείς - Υπευθύνους Νεότητος, εισηγητής ήταν ο Πρωτ. Σπυρίδων Βασιλάκος, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών & Λεβαδείας και μίλησε με θέμα: «Η ακινησία στο "πορευθέντες" και η σιωπή στο "μαθητεύσατε"»

Ακολούθησε γόνιμος προβληματισμός και διεξοδικός διάλογος στις ομάδες εργασίας. Δόθηκε η δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα οι απόψεις σχετικά με τα προαναφερθέντα θέματα, ακούστηκαν προσωπικές εμπειρίες και παραδείγματα δύσκολης ή ιδιάζουσας ποιμαντικής αντιμετώπισης.

Στην καταληκτήρια ομιλία του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, τόνισε: «Ζούμε σε μια άλλη εποχή. Τελείωσαν τα αυτονόητα. Ξεκινάμε μια καινούρια ιστορία στην πατρίδα μας και στην εκκλησία μας. Τα δεδομένα δεν θα αλλάξουν, άλλαξαν! Εσείς είστε η χρυσή μας ελπίδα. Το έργο που επιτελείτε και επιτελούμε είναι ιερότατο. Γιατί από τα χέρια σας θα περάσουν οι επόμενοι ιερείς, κατηχητές, ιεροψάλτες, η συνέχεια της εκκλησίας. Είστε σε μια καίρια εποχή που αναλαμβάνετε αυτές τις ευθύνες της κατηχήσεως. Είναι η στιγμή της εκκλησίας, αρκεί να φανούμε αντάξιοι, όπως οι πατέρες μας και οι πρόγονοί μας. Τώρα πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα. Τώρα πρέπει η αγωνία μας να γίνει αγωνία όλων».

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον Σεβ. Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, τους φιλοξενούμενους ομιλητές, καθώς και όλους τους κατηχητές και τις κατηχήτριες, λέγοντας: «Όποιος πιστεύει σε αυτό το έργο, με τη βοήθεια του Θεού, θα τα καταφέρει.»

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την Ακολουθία προχειρήσεως Νέων Κατηχητών και την επίδοση των διορισμών.

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ