Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η διαφθορά στην πατρίδα μας έγινε αυτονόητη υπόθεση και, πολλές φορές, επαινετή»
Πρόταση να καταστεί η Εκκλησία Νομικό Πρόσωπο Ειδικού Δικαίου Τα διοριστήρια στους νέους Επιτρόπους που θα στελεχώσουν τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ιερών Ναών Βόλου, Νέας Ιωνίας και Περιχώρων, Νέας Αγχιάλου, Βελεστίνου, Ζαγοράς, Κισσού, Λαύκου και Καναλίων, την τριετία 2011-2013, επέδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.
Απευθυνόμενος στους νέους Επιτρόπους ο κ. Ιγνάτιος, χαρακτήρισε την ιδιότητα του Επιτρόπου «τιμητική», έκανε λόγο για την ιδιαίτερη ευθύνη που
αναλαμβάνουν μέσα στην Εκκλησία, ως διαχειριστές των ενοριακών πραγμάτων, της Εκκλησιαστικής περιουσίας και κυρίως, ως άμεσοι συνεργάτες του Επισκόπου και των Ιερέων. Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε την Εκκλησία «ως την μεγαλύτερη δεξαμενή εθελοντών στην Ελλάδα, που στελεχώνουν τα Εκκλ/κά Συμβούλια, τα φιλόπτωχα ταμεία, το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο των ενοριών, κάτι που κανείς άλλος οργανισμός στην χώρα δε μπορεί να πετύχει. Το γεγονός της μεγάλης αυτής εθελοντικής προσφοράς είναι η μεγάλη ελπίδα για τον τόπο και η χαρά της Εκκλησίας».
Στη συνέχεια ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο περιβάλλον της κρίσης, μέσα στο οποίο καλούνται να διακονήσουν οι νέοι Επίτροποι. Σημείωσε ότι «Η κρίση στον τόπο δεν εμφανίστηκε ξαφνικά, αλλά κυοφορήθηκε αρκετά χρόνια. Δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών. Ίσως και ο καθένας μας, από την μεριά του, να φέρουμε ένα μερίδιο ευθύνης. Η πηγή, όμως, αυτής της κρίσης είναι καθαρά πνευματική, γιατί η διαφθορά στην πατρίδα μας έγινε αυτονόητη υπόθεση και, πολλές φορές, επαινετή. Εκεί είναι το πρόβλημα. Χάσαμε τις αξίες της ανιδιοτέλειας, της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας, ξεχάσαμε ότι τα αγαθά κόποις κτώνται και έτσι γαλουχήσαμε την νέα γενιά... Δεν είμαστε πολιτικοί για ν' αντιμετωπίσουμε πολιτικά την κρίση. Είμαστε Εκκλησία και πρέπει να παραμείνουμε Εκκλησία που ενώνει, που μιλά για τον Χριστό, που προσφέρει τον Χριστό, που είναι η ίδια η ζωή. Είμαστε η Εκκλησία που κράτησε τον λαό ενωμένο σε δυσκολότερες από τις σημερινές, συνθήκες, γύρω από την πίστη, τις παραδόσεις και τις αξίες του Ελληνισμού. Και ενώ τα καταφέραμε σε περιόδους δουλείας, ως ελεύθερο κράτος φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση... Να μείνουμε Εκκλησία για να σταθούμε δίπλα στον κάθε άνθρωπο. Δε θ' αντικαταστήσουμε, βέβαια, το κοινωνικό Κράτος, αλλά θα κάνουμε πράξη τα λόγια του Χριστού για αγάπη και προσφορά... Σάς καλώ σε σταυροφορία. Να μην απελπιστούμε, να μη λιποψυχήσουμε. Η ελπίδα μας είναι ο Χριστός, η ενοποιός δύναμη του τόπου μας είναι ο Χριστός και εμείς είμαστε οι εκφραστές της δικής Του δύναμης...»
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε στους νέους Επιτρόπους το πλαίσιο των σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας, μέσα στο οποίο υπάγονται οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ιεροί Ναοί και οι Μονές της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Να μη ξεχνούμε», τόνισε, «ότι λειτουργούμε υπό τους νόμους της Πολιτείας». Σημείωσε ότι «η επιθυμία κάποιων κύκλων στην πατρίδα μας, να υποβιβαστεί η Εκκλησία από νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, συνιστά προσβολή προς την ιστορία και την προσφορά Της σ' αυτόν τον τόπο. Δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία ν' αντιμετωπίζεται σαν Ποδοσφαιρικό Σωματείο, γι' αυτό η λύση, κατά τη γνώμη μας, είναι η Εκκλησία της Ελλάδος να καταστεί Νομικό Πρόσωπο Ειδικού Δικαίου και Καθεστώτος, που θα εκφράζει τον ιδιαίτερο και ξεχωριστό χαρακτήρα Της»
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους νέους Εκκλ/κούς Συμβούλους να καλλιεργήσουν «την πνευματική ζωή και την προσευχή, η οποία είναι η κινητήριος δύναμη κάθε Εκκλησιαστικής διακονίας»