Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Επίσημη έναρξη του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Στελεχών Νεότητας

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου, 2012



 

Ξεκίνησε (10/10) τη λειτουργία του για το τρέχον Εκκ/κό έτος, το Επιμορφωτικό Σεμινάριο Στελεχών Νεότητας. Tον Αγιασμό τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης.

    Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Υπεύθυνος του Προγράμματος Πρωτ. Κωνσταντίνος Φλάκης. Ο π. Κων/νος μετά από μια σύντομη αναδρομή στη λειτουργία του Σεμιναρίου επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Επειδή στην εποχή μας καλλιεργείται η αντίληψη πως όλες οι θρησκείες και όλες οι πνευματικές μέθοδοι οδηγούν στον ίδιο σκοπό έχοντας κοινή βάση, και συνεπώς πολλοί επηρεάζονται από τις συγκρητιστικές αντιλήψεις του καιρού μας και οδηγούνται σε σύγχυση και αβεβαιότητα, αποφασίσαμε το Σεμινάριό μας να ασχοληθεί φέτος με την οριοθέτηση της Ορθοδόξου πίστεως. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε το σταθερό σημείο αναφοράς και το μέτρο της κρίσεως που είναι απαραίτητο για τον πνευματικό προσανατολισμό του νέου ανθρώπου, ενισχύοντας έτσι την ορθόδοξη αυτοπεποίθηση. Με όλα τα παραπάνω θα μπορούμε να καταδείξουμε πως στο φως της Ορθοδοξίας λύνονται όλα τα ερωτήματα γύρω από την ύπαρξη του ανθρώπου και του νοήματος της ζωής, χωρίς να οδηγούμαστε σε αδιέξοδα».

    Στην αντιφώνησή του, ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής, όπου ο Κύριος βρέθηκε μπροστά σε μια νεκρική πομπή ενός νέου ανθρώπου, παραλλήλισε και τη διαδρομή του σημερινού κόσμου και του ανθρώπου ως πορεία προς τον θάνατο και την απώλεια και τόνισε: «Όμως, ο Χριστός, σπλαχνίζεται τον νέο -και κατ'επέκταση τον πεσμένο άνθρωπο της κάθε εποχής- και κάνει το θαύμα! Τον ανασταίνει, δίνει νέο νόημα στη ζωή του. Σ' αυτό το νοσηρό περιβάλλον που ζει ο κόσμος σήμερα, καλείστε όλοι εσείς, τα λαϊκά στελέχη νεότητας, που αναλαμβάνετε την ευθύνη της κατηχήσεως των νέων μας, να θέσετε ένα όριο και να ζητήστε, με τη βοήθεια του Θεού, να γίνει το θαύμα! Να σπλαγχνισθεί ο Κύριος τον κάθε πιστό ξεχωριστά, να τον πείσετε να Τον αποδεχθεί για οδηγό στην πορεία της ζωής του και να του δώσει νέα πνοή».

    Κλείνοντας, επαίνεσε όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή και τη διάθεση μαθητείας που επιδεικνύουν κάθε φορά στις πρωτοβουλίες της τοπικής Εκκλησίας. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Πρωτ. Κων/νο Φλάκη, και μετέφερε την ευλογία και τις θερμές  ευχές για ευόδωση των στόχων του σεμιναρίου του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου. Επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι η Ιερά Μητρόπολη, παρά τις αντιξοότητες που υπάρχουν, θα στέκεται πάντοτε αρωγός της προσπάθειας.

    Ως έμπρακτη απόδειξη αυτής της υποστήριξης, θα προσφερθεί στα στελέχη νεότητος το βιβλίο του μακαριστού π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου με τίτλο: «Η Ορθοδοξία μας», εκδ. Διάλογος.

    Υπενθυμίζεται ότι τα Σεμινάρια αποσκοπούν στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των Κατηχητών και Κατηχητριών, που αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της κατήχησης των παιδιών στις ενορίες, πάνω σε θέματα Ορθοδόξου πίστεως και ζωής.

    Το γενικό θέμα των φετινών Σεμιναρίων είναι «Οριοθέτηση της Ορθοδόξου πίστεως». Το Σεμινάριο θα φιλοξενείται στο Πν. Κέντρο του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Νεκταρίου Βόλου, κάθε Τετάρτη 7.30 έως 9 μ.μ.

 

Για να δείτε το πρόγραμμα του Σεμιναρίου πατήστε εδώ.




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ