Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Με τον Χριστό θα συμπορευτούμε όσες δυσκολίες κι αν υπάρξουν στη ζωή μας»
Με ιεροπρέπεια τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου
Παρέμβαση για τους Μεσογειακούς Αγώνες
Με την δέουσα ιεροπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος εόρτασε την μνήμη της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγλιου Ιγνατίου του Θεοφόρου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος.
Ο εορτασμός περιορίστηκε σε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, προεξάρχοντος του κ. Ιγνατίου, τον οποίο πλαισίωσαν δεκάδες κληρικοί της τοπικής Εκκλησίας και όχι μόνο. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Ζάμπιας κ. Ιωακείμ, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Ρεντίνης κ. Σεραφείμ. Παρέστησαν, επίσης, η Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ροδούλα Ζήση, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Αθανάσιος Νάκος και Παύλος Μαρκάκης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτεινιώτης, λοιποί εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος του ευσεβούς λαού του Θεού.
Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος αναφέρθηκε στους Πατέρες της πρώτης Εκκλησίας, που ζούσαν την μνήμη του Σταυρικού θανάτου και της Αναστάσεως του Χριστού, με τόσο έντονο τρόπο, ώστε να λαχταρούν το μαρτύριο. Μίλησε για τους Πατέρες των Οικουμενικών Συνόδων, που έδωσαν απάντηση στα ερωτήματα της εποχής τους, που προέκυπταν από την προσπάθεια της Εκκλησίας να διαμορφώσει την εν Χριστώ ζωή Της. Αναφέρθηκε στο καθεστώς συναλληλίας Εκκλησίας και Πολιτείας στο Βυζάντιο, αλλά και τον ρόλο της μετά την πτώση της Πόλης, όταν ανέλαβε την εθνική παρακαταθήκη και τα οράματα του σκλαβωμένου λαού και αγωνίστηκε για να διαφυλάξει την τιμή και την ιδιοπροσωπία του, ακόμα κι αν έκανε υπαναχωρήσεις τακτικής έναντι του κατακτητού. Οι Πατέρες εκείνης της εποχής δε δίστασαν να ανασκευάσουν τους Κανόνες της Εκκλησίας για να διαφυλάξουν το δόγμα, δε δίστασαν να διαφοροποιήσουν τους τύπους για να διασώσουν την ουσία.
Για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα σημείωσε ότι «ο λαός μας δε γνωρίζει τί πρέπει να ζητήσει από την Εκκλησία», ενώ σχετικά με τις σχέσεις με την Πολιτεία σημείωσε ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους όρους με τους οποίους θα εργαστούμε για τον λαό μας... Ο πολιτικός κόσμος δεν αξιοποιεί την Εκκλησία ως πνευματική δύναμη, αλλά ως θεραπαινίδα της Πολιτείας. Δε γνωρίζει την ζωή Της και δεν Την διευκολύνει στην πορεία Της...»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόσωπο του εορτάζοντος Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου, ο οποίος, όπως τόνισε «κομίζει στην Εκκλησία την ειλικρίνεια του εαυτού του και των απόψεών του. Αγαπά την Εκκλησία, αλλά δε μένει μόνο σ' αυτό. Αγωνιά για την Εκκλησία, όχι θεωρητικά, αλλά προσπαθεί να συμμορφώσει τη ζωή και τις δράσεις του, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και τον λόγο του Απ. Παύλου: «Μη συσχηματίζεσθε τω αιώνι τούτω, αλλά μεταμορφούσθε τη ανακαινώσει του νοός υμών, εις το εξετάζειν τί το θέλημα του Θεού, το αγαθόν και ευάρεστον και τέλειον» (Ρωμ. 12,2). Τίποτα, δηλ. στατικό δεν υπάρχει στην Εκκλησία, γιατί το στατικό είναι νεκρό, γι' αυτό να μεταμορφώνεστε καθώς θα ανακαινίζεστε και σεις και ο νους σας και η Εκκλησία, η οποία έχει δυναμική και καλείται να μεταμορφώνεται σε κάθε εποχή, να ανακαινίζεται, καθώς θα προσπαθεί να υπηρετεί τον κόσμο, εξετάζοντας ποιο είναι το θέλημα του Θεού, το ευάρεστον και αγαθόν και τέλειον. Αυτό θα πει ότι όλοι μας, από τον πρώτο Επίσκοπο, μέχρι τον τελευταίο Χριστιανό, πρέπει ν' αφουγκραζόμαστε το θέλημα του Θεού, τί θέλει ο Θεός να πει στην εποχή μας, γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι ο Θεός σταμάτησε να ομιλεί, να αγωνιά για τον κόσμο, αλλά διαρκώς ομιλεί και αποκαλύπτεται στον κόσμο. Αυτό κάνει ο Μητροπολίτης σας, καθώς διαρκώς οι ομιλίες, οι σκέψεις, οι αγωνίες και οι προβληματισμοί του είναι για την επαρχία του και, όπως υπαγορεύει η ευθύνη του, για ολόκληρο τον Ορθόδοξο Χριστιανικό τρόπο...»
Ο κ. Άνθιμος έκλεισε την ομιλία του δίνοντας ένα μήνυμα από την ζωή του Αγίου Ιγνατίου, ιδιαίτερα επίκαιρο στην εποχή μας: «Δε δίστασε ο Άγιος να μεταχειριστεί κάθε λέξη, κάθε τρόπο, κάθε γλώσσα, προκείμενου να διακονήσει, να ερμηνεύσει, να παρουσιάσει και ν' αποκαλύψει τον Θεό στον κόσμο»
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους για την συλλειτουργία «η οποία είναι μια νότα χαράς και πνευματικής αναψυχής σε μια δύσκολη εποχή». Ευχαρίστησε τον πολιτικό κόσμο της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την αγαστή συνεργασία, όλα τα προηγούμενα χρόνια, που έχει αποδώσει καρπούς υπέρ της τοπικής κοινωνίας, καθώς και τους συνεργάτες του κληρικούς και λαϊκούς, στο Εκκλησιαστικό έργο, χάρη στους οποίους επιτυγχάνεται μία σημαντική και καρποφόρα παρουσία της Εκκλησίας σε μια δύσκολη συγκυρία. Σημείωσε ότι «παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα έχουμε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και αυτή η ελπίδα είναι ο Χριστός. Με τον Χριστό θα συμπορευτούμε όσες δυσκολίες κι αν υπάρξουν στη ζωή μας»
Παρέμβαση για τους Μεσογειακούς Αγώνες
Τέλος, ο κ. Ιγνάτιος, ορμώμενος από την ατυχή για την Θεσσαλία εξέλιξη της απώλειας των Μεσογειακών αγώνων, που επρόκειτο να συνδιοργανώσουν ο Βόλος και η Λάρισα το 2013, έδωσε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον: «Ο Βόλος και η Λάρισα μπορούν να διεκδικήσουν πολλά περισσότερα από τους Μεσογειακούς αγώνες, σε πολλά επίπεδα, πολιτιστικά, επισκεψιμότητας και ανάπτυξης. Μη γονατίσουμε. Μπορούμε πολλά, αρκεί όλοι μαζί να το θελήσουμε, ξεπερνώντας τις συγκυρίες και τις κοντόφθαλμες, πολλές φορές, σκοπιμότητες, ανοίγοντας, έτσι νέους ορίζοντες για έναν λαό που αξίζει το καλύτερο»